Print this page

Belgicko spoplatní novinárske kontroly na summitoch EÚ Ilustr.foto: FB G. Kajtárová

Belgické úrady začnú každý pol rok vyberať 50 eur za bezpečnostné prehliadky tých novinárov, ktorí pracovne pokrývajú summity Európskej únie a v krajine majú pobyt.

 

Nový zákon, ktorý v krajine platí od júna, ostro kritizovali asociácie medzinárodných novinárov pôsobiacich v Bruseli.

Summity EÚ, teda pravidelné stretnutia vrcholných predstaviteľov členských krajín bloku, sa v belgickej metropole konajú každé tri mesiace, niekedy bývajú zvolávané aj mimoriadne rokovania Európskej rady. Schôdzky premiérov a prezidentov 28 krajín zvyčajne priamo na mieste sleduje aj dvetisíc novinárov.

Náklady na bezpečnostné opatrenia, ktoré bývajú rozsiahle, pritom platí belgický rozpočet. Novo zavedené poplatky sa týkajú len tých, ktorí sú belgickými občanmi či sa v krajine dlhodobo zdržiavajú. Vybrané peniaze by mali podporiť prácu belgickej federálnej polície a bezpečnostných služieb.

Podľa miestnej asociácie medzinárodnej tlače (API-IPA) je vec diskriminačná hneď z troch dôvodov: týka sa práve len tých novinárov, ktorí v Belgicku pôsobia dlhodobo, žurnalisti na voľnej nohe budú musieť poplatok platiť sami a utrpia tým aj malé médiá. API-IPA preto vyzvala belgického premiéra Charlesa Michela a ministrov vnútra a zahraničia, aby zavedenie platieb ešte prehodnotili.

Hovorkyňa Európskej komisie Mina Andreevová dnes na vec reagovala poznámkou, že komisii sa poplatok nepáči a že v jej budovách sa nič podobné zavádzať nebude. "Myslíme si, že novinári by mali svoju prácu vykonávať v čo najjednoduchších podmienkach," uviedla.