Print this page

Ivanka Trumpová sa dištancuje od otcových názorov na migráciu a médiá Foto: Twiter Ivanka Trump

Dcéra amerického prezidenta Donalda Trumpa Ivanka dala verejne najavo nesúhlas so svojím otcom v dvoch zásadných témach jeho pôsobenia v úrade.

 

Kriticky sa vyjadrila o jeho tvrdom postupe voči rodinám prisťahovalcov prichádzajúcich do Spojených štátov bez potrebných dokladov a nesúhlasila rovnako s označovaním novinárov za nepriateľov ľudu.

Tridsaťšesťročná Trumpová je otcovou poradkyňou a verejne sa o jeho prezidentskej činnosti spravidla nevyjadruje. Vo štvrtkovom rozhovore pre spravodajský web Axios.com však kritizovala politiku nulovej tolerancie voči nelegálnej migrácii, ktorú Trump zaviedol v máji. V jej dôsledku bolo cez 2500 detí oddelených od svojich zadržaných rodičov, čo niesla časť Američanov veľmi ťažko. Sama Trumpová to v rozhovore označila za "najhorší okamih" svojho pôsobenia v Bielom dome.

"Som dcéra imigrantky, moja matka vyrastala v komunistickej Českej republike," poznamenala Trumpova dcéra na adresu prvej prezidentovej manželky Ivany narodenej v Československu.

Nelegálnu imigráciu nemožno podľa nej vyriešiť jednoducho a rozdeľovaniu rodín je treba zabrániť. "Prežívala som to veľmi silno a som rázne proti rozdeľovaniu rodín," opísala chvíle, kedy médiá v júni prinášali správy o deťoch zatvorených v detenčných strediskách bez svojich rodičov.

Trump po verejnej kritike podpísal dekrét zakazujúce túto prax, úrady však doteraz vrátili rodinám iba časť detí.

Jeho dcéra sa v rozhovore vyjadrila tiež k otázke prezidentovho vzťahu s médiami. Trump ťažko nesie kritické materiály, ktoré sa o ňom objavujú v novinách či televíziách, a novinárov opakovane nazýva nepriateľmi ľudu. Jeho útoky v poslednej dobe zosilňujú - zatiaľ naposledy venoval kritike médií značnú časť štvrtkového mítingu v Pensylvánii - čo časť komentátorov pripisuje snahe presvedčiť voličov, aby pred novembrovými kongresovými voľbami neverili správam kritickým k prezidentovi.

Ivanka Trumpová síce pripustila, že má pochopenie pre ľudí, ktorí sú terčom mediálneho záujmu, lebo s tým má vlastnú skúsenosť, s označením používaným otcom však nesúhlasila.

"Nie, nemyslím si, že by médiá boli nepriateľmi ľudu," povedala. Podľa denníka The New York Times sa z okruhu Trumpovcov poradcov takto jednoznačne proti jeho tvrdeniu o novinároch doteraz nikto nepostavil.

Trump vo štvrtkovom prejave vo Filadelfii svojej útoky na médiá zopakoval. "Čo sa stalo so slobodnou tlačou? Čo sa stalo s poctivým spravodajstvom?" pýtal sa dramaticky prezident. "Neinformujú, len si vymýšľajú správy," poznamenal. Médiá podľa Trumpa znižujú jeho úspechy a spochybňujú politický vzostup. S dešpektom píšu o summitoch s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a severokórejským vodcom Kim Čong-unom.

Ľudia z okolia prezidenta spájajú správanie nepriateľských médií s údajnou hrozbou pre svoju bezpečnosť. Hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sandersová sa na štvrtkovej tlačovej konferencii označila za "prvú tlačovú tajomníčku prezidenta v dejinách, ktorá potrebuje ochranu tajnej služby". Povahu útokov na svoju osobu nespresnila.

Konkrétnejší bol prezidentov syn Eric. V rozhovore pre televíziu Fox News vyhlásil, že on aj všetci prezidentovi blízki dostávajú anonymné obálky s bielym práškom. "Vyhrážali sa mi, vyhrážali sa mojej rodine, všetkým sa nám vyhrážali," povedal Eric Trump. "Všetci sme dostali biely prášok," dodal.

Tento rok vo februári bolo oznámené, že obálka s bielym práškom neznámeho pôvodu prišla na adresu newyorského bytu najstaršieho prezidentovho syna Donalda. V obálke bol odkaz, že Donald Trump mladší "dostane, čo si zaslúžil". V obálke bol kukuričný škrob.

Ku kritickým slovám svojej dcéry sa Trump vyjadril na twitteri s tým, že má pravdu. Nepriateľmi ľudu nie sú všetky médiá, ale len tie, ktoré šíria falošné správy, a tých je značná časť, vysvetlil prezident.