Print this page

Anonymný komentár v The New York Times vyvolal rozruch

Americký denník The New York Times (NYT) zverejnil v stredu na svojom webe komentár, podľa ktorého v administratíve prezidenta Donalda Trumpa existuje skupina ľudí, ktorá sa snaží hatiť prezidentovu agendu, aby ochránila demokratické inštitúcie.

 

Autorom anonymného príspevku je podľa NYT "vysoko postavený" vládny úradník. Prezident Trump označil zverejnenie článku za hanebnosť.

"Som súčasťou odporu vnútri Trumpovej administratívy," znie titulok komentára. "Pracujem pre prezidenta, ale ako rovnako zmýšľajúci kolegovia som prisahal, že budem hatiť časti jeho agendy a jeho najhoršie sklony," napísal anonymný autor, podľa ktorého to ľudia robia v snahe "ochrániť demokratické inštitúcie" do doby, než Trump opustí úrad. Zároveň zdôraznil, že nie je ľavicový a želá si, aby súčasná vláda mala úspech.

Korene súčasného problému podľa autora príspevku sú v Trumpovej "amorálnosti" a "impulzívnom" spôsobu vedenia. "V rámci administratívy funguje tichý odpor ľudí, ktorí sa rozhodli postaviť svoju krajinu na prvé miesto," píše anonymný autor na záver.

Denník NYT označil zverejnenie príspevku bez uvedenia autora, ktorého totožnosť sám pozná, za "ojedinelý krok". "Domnievame sa, že zverejniť tento text anonymne je jediným spôsobom, ako priniesť našim čitateľom dôležitý pohľad," napísal denník.

Prezident Trump zverejnenie nepodpísaného príspevku označil za "skutočnú hanebnosť" a jeho autora za "zbabelého". "Nemajú radi Donalda Trumpa a ja nemám rád ich," uviedol šéf Bieleho domu na adresu NYT. "Vlastizrada?" napísal krátko potom na twitteri. Či tweet odkazuje na článok v NYT, ale zatiaľ nie je jasné.

"Existuje skutočne takzvaný 'vysoko postavený vládny úradník', alebo je to len zlyhávajúci denník The New York Times sa svojim ďalším vymysleným zdrojom? Ak skutočne tá zbabelá anonymná osoba existuje, The Times ju/ho musí okamžite vydať vláde na účely národnej bezpečnosti," dodal prezident v ďalšom príspevku na twitteri. V treťom tweete napísal, že vysušuje močiar "a močiar sa pokúša klásť odpor". "Nebojte sa, vyhráme!" dodal.

Prezidentova hovorkyňa Sarah Sandersová vo vyhlásení nazvala autora článku "zbabelcom" a vyzvala ho, aby na svoju funkciu v Trumpovej administratíve rezignoval. Anonym sa podľa hovorkyne rozhodol, že "náležite zvoleného prezidenta Spojených štátov bude klamať, namiesto aby ho podporoval". "Nestavia na prvé miesto krajinu, ale stavia seba a svoje ego nad vôľu amerického ľudu," uviedla Sandersová. Denník The New York Times vyzvala, aby sa prezidentovi ospravedlnil.

Nie je jasné, či Biely dom podnikol nejaké kroky na odhalenie totožnosti autora príspevku, uviedla agentúra AP.