Print this page

Súd v prípade brutálnej vraždy novinárky bol odročený, sudca skolaboval Reprofoto youtube SYDSVENSKAN

Dánsky odvolací súd dnes napriek očakávaniam nevynesie verdikt v kauze dánskeho konštruktéra Petera Madsena, ktorý bol odsúdený na doživotie za brutálnu vraždu švédskej novinárky Kim Wallovej na ponorke.

 

Jeden z piatich sudcov, ktorí majú vyniesť verdikt, pri dnešnom rokovaní náhle stratil vedomie. Sudca skolaboval pri záverečnej reči. Na mieste mu bola poskytnutá prvá pomoc a bol prevezený do nemocnice. Pacient je mimo ohrozenia života, napísal dánsky denník Berlingske. Dátum ďalšieho pojednávania zatiaľ nebolo oznámené, informovala dánsky tlač.

Štyridsaťsedemročný Madsen bol 25. apríla odsúdený na doživotie za vraždu 30-ročné Wallovej, ktorá zomrela na jeho ponorke vlani v auguste. Obeť podľa súdu mučil, sexuálne zneužil, zavraždil a mŕtve telo potom rozrezal a hodil do mora. Konštruktér pritom svoj čin dopredu chladnokrvne naplánoval, konštatoval súd.

Zločinci odsúdení v Dánsku na doživotie strávia vo väzení v priemere 16 rokov. Prokuratúra ale na základe dánskeho trestného zákonníka požiadala, aby v danom prípade bol odsúdený vo väzení držaný tak dlho, dokiaľ bude považovaný za nebezpečného.

Madsen, ktorý sa dnes na objavil v súdnej sieni, požaduje časovo obmedzený trest. Vraždu Wallovej konštruktér naďalej popiera, aprílový verdikt súdu, ktorý ho uznal vinným, sa podľa slov jeho obhajkyne rozhodol prijať, pretože nemá energiu ďalej bojovať.

ynálezca pôvodne tvrdil, že novinárku, ktorá ho kvôli písaniu reportáže sprevádzala na plavbe ponorkou, v poriadku vysadil na brehu. Neskôr vyhlásil, že zomrela nešťastnou náhodou, keď na ňu spadol ťažký poklop ponorky. Potom výpoveď ešte raz zmenil a povedal, že sa nadýchala oxidu uhoľnatého vo vnútri jeho podomácky vyrobeného plavidla, zatiaľ čo on sám bol na vonkajšej palube. Madsen však priznal, že sa telá následne rozhodol zbaviť, rozrezal ho a hodil do mora. Ponorku nechal zámerne stroskotať, sám sa ale zachránil.
Trup novinárky bez končatín a hlavy našiel desať dní po jej zmiznutí cyklista na pláži na kodanskom predmestí. O niekoľko týždňov neskôr našli policajní potápači ďalšie časti tela novinárky v plastových vreciach zaťažených kovom v kodanskej zátoke Koge. Podľa súdnych lekárov Wallová zomrela v dôsledku nedostatku vzduchu v pľúcach, čo mohlo nastať pri podrezaní alebo fyzickom udusení obete.
Novinárka písala okrem iného pre denníky The New York Times a The Guardian alebo pre časopis Time.