Print this page

Vražda novinára: Poslanci Európskeho parlamentu prídu na Slovensko preveriť situáciu Foto: Omediach.com

Poslanci Výboru pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE) na budúci týždeň navštívia Slovensko aj Maltu, aby preverili situáciu v oblasti bezpečnosti novinárov, korupcie a dodržiavania princípov právneho štátu.


S týmto účelom majú naplánované stretnutia s členmi vlád oboch štátov, zástupcami policajných zborov, prokuratúry, novinárov a mimovládnymi organizáciami. Takisto majú na programe schôdzku so zástupcami rodín zavraždených novinárov Jána Kuciaka a Daphne Caruany Galizie.

Táto delegácia nadväzuje na predchádzajúce misie v oboch krajinách po vraždách Jána Kuciaka a Daphne Caruany Galizie. Nová pracovná skupina k právnemu štátu a boju proti korupcii, ktorá vznikla v rámci Výboru pre občianske slobody (LIBE), aby zmonitorovala situáciu na Malte a na Slovensku, odporúčala práve návštevu Bratislavy a Valetty na zhromaždenie ďalších poznatkov k týmto prípadom.

Na Slovensku sa poslanci EP plánujú stretnúť s prezidentom Andrejom Kiskom, premiérom Petrom Pellegrinim a zástupcami Ministerstiev spravodlivosti a vnútra. Takisto budú diskutovať so špeciálnym prokurátorom, šéfom policajného zboru, novinármi a mimovládnymi organizáciami.

Na Malte sa stretnú s ministrami spravodlivosti a turizmu, generálnym prokurátorom či policajnými orgánmi. Budú diskutovať aj s mimovládnymi organizáciami, novinármi a zástupcami tzv. Daphne Project.
Výbor pre občianske slobody LIBE v máji rozhodol o ustanovení novej pracovnej skupiny, ktorá má monitorovať situáciu v oblasti dodržiavania princípov právneho štátu a boja proti korupcii v EÚ, so špecifickým dôrazom na Maltu a Slovensko. Predsedá jej poslankyňa Sophia INT a každú politickú frakciu v EP v nej zastupuje jeden poslanec.