Print this page

Vražda Jána Kuciaka: Zverejnili nákres tváre dôležitého svedka, sú už len dva motívy (VIDEO) Reprofoto FB Denník N/TV

Motívom vraždy Jána Kuciaka bola jeho novinárska práca, vyšetrujú sa už len dve verzie môžného motívu, povedal to dnes prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry na tlačovej konferencii.

Dozorujúci prokurátor dnes zverejnil identikit tváre dôležitého svedka, ktorý by mohol priniesť potrebné informácie k vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Ide o osobu, ktorá sa mohla pohybovať v okolí miesta vraždy v čase spáchania vraždy.  "mohla by nás vo vyšetrovaní posunúť ďalej." Na otázku, či by mohlo ísť o páchateľa, povedal, že v tejto chvíli by šlo o špekulácie. "Uvítame, ak sa nám sám prihlási," dodal.

Úrad zverejnil presný čas vraždy - 21. februára o 20:20 hodine s tým, že usmrtenie vykonal jeden páchateľ. Zisťuje sa, či tejto osobe poskytovali pomoc aj ďalšie osoby.

Zistené okolností vyšetrovania odôvodňujú záver, že vražda Ján Kuciaka a Martiny Kušnírovej bola vraždou úkladnou, vykonaná profesionálnym vrahom a vykonaná na objednávku. Dôvodom vraždy bola práca Jána Kuciaka, pričom v súčasnosti sa vyšetrovanie zameriava na dva hlavné okruhy jeho práce. Úrad ich nešpecifikoval.

Odporúčame aj: Vražda novinára: Poslanci Európskeho parlamentu prídu na Slovensko preveriť situáciu

"Bolo zadržaných sedem podozrivých osôb, ktoré však po vykonaní úkonov a pri absencii dôkazov boli zo zadržania prepustené," povedal dozorujúci prokurátor. Všetci boli Taliani. "Zatiaľ sme v štádiu, že nemáme konkrétnych páchateľov," dodal. "Obete boli nájdené 98 hodín od skutku... Tých dôvodov, pre ktoré mohli byť títo ľudia zavraždení, bolo x. My sme sa z tej veľkej neznámej dopracovali k určitým výsledkom... Získali sme isté penzum poznatkov, myslím si, že časom sa k tomu úspešnému výsledku dopracujeme," povedal.

Odmietol odpovedať na otázku či je vylúčená verzia, že Marián Kočner, ktorý sa v minulosti vyhrážal Kuciakovi, má súvis s vraždou.

Prokurátor sa vyjadril aj k situácii, ktorá nastala po zverejnení miliónovej odmeny za informácie vedúce k dolapeniu vraha. "Po prvom návale oznámení sa rozsah informácií relevantných aj nerelevantných podstatne znížil," povedal špeciálny prokurátor, podľa ktorého tieto informácie boli hlavne od ľudí, ktorí sa chceli prezentovať, ale časť tých informácií bola aj zaujímavá.