Print this page

Vražda Jána Kuciaka: Poslanci EP majú obavy z korupcie a beztrestnosti politikov Foto: Omediach.com

Poslanci z Výboru EP pre občianske slobody (LIBE), ktorí navštívili Slovensko, vyslovili obavy ohľadom korupcie, konfliktov záujmov a beztrestnosti politických kruhov a požadujú dodržiavanie noriem EÚ v oblasti právneho štátu.

 

„S potešením konštatujeme, že vyšetrovanie smrti Jána Kuciaka a jeho snúbenice napreduje. Spravodlivosti musí byť učinené zadosť - najmä s ohľadom na rodiny obetí, ale tiež s ohľadom na bezpečnosť všetkých novinárov a v mene demokracie,‟ povedala poslankyňa EP Sophia in´t VELD, ktorá vedie delegáciu poslancov.

„Videli sme, že na Slovensku je veľa ľudí, ktorí sú naozaj oddaní snahe o vytvorenie modernej, transparentnej a dôveryhodnej verejnej správy. Stále sme však aj svedkami prípadov korupcie, primnohých konfliktov záujmov a beztrestnosti," dodala.

Poslancov EP, ktorí boli na dvojdňovej návšteve Slovenska, znepokojuje najmä tzv. jav otáčavých dverí - keď sa ľudia, ktorí museli odísť z jednej funkcie objavia opäť na inej pozícii. "Sú tu stále rovnakí ľudia, rovnaké tváre, ktoré sa objavujú zas a znova."

Poslankyňa takisto vyzvala na posilnenie Europolu, ktorý by mal mať viac právomocí. ‟Európa by sa nemala stať rajom pre zločincov. Zločin je medzinárodný, ale presadzovanie práva je obmedzené národnými hranicami.”

Na Slovensku sa poslanci EP stretli s prezidentom SR Andrejom Kiskom, premiérom Petrom Pellegrinim a ministrami vnútra a spravodlivosti Denisou Sakovou a Gáborom Gálom. Diskutovali aj so špeciálnym prokurátorom, policajným prezidentom, novinármi či mimovládnymi organizáciami. Takisto sa stretli s právnym zástupcom rodiny zavraždeného Jána Kuciaka.

Delegácia EP v stredu odcestovala na Maltu, kde sa stretne s ministrami spravodlivosti a cestovného ruchu, policajnými predstaviteľmi, generálnym prokurátorom, novinármi z tzv. Daphne project či s mimovládnymi organizáciami. Na programe majú aj stretnutie s rodinou zavraždenej novinárky Daphne Caruany Galizie.