Print this page

Novinári odhalili identitu údajného atentátnika na Skripala: Je to plukovník, ocenený samotným Putinom Reprofoto RT

Investigatívny novinársky tím: Údajný ruský turista zo Salisbury je plukovníkom GRU.

 

Jedným z mužov obvinených za útok na bývalého dvojitého agenta Sergeja Skripala je 39-ročný plukovník ruskej vojenskej rozviedky ovenčený radom medailí Anatolij Vladimirovič Čepiga. Britský denník The Telegraph dnes takto označil muža, ktorý je doteraz známy verejnosti ako Ruslan Boširov. Čepiga podľa denníka bojoval v konfliktoch v Čečensku a na Ukrajine a je držiteľom najvyššieho ruského vyznamenania. Správnosť identifikácie údajne potvrdili aj zdroje televízie Sky News, britské úrady zatiaľ odhalenie nekomentovali.

Británia z marcovej otravy Skripala a jeho dcéry nervovým jedom obvinila okrem Boširova tiež muža, ktorý je známy ako Alexander Petrov. Britské úrady predtým uviedli, že príslušníci vojenskej rozviedky GRU pravdepodobne do Británie cestovali pod falošnými menami. Muži zodpovedajúci vzhľadom fotografiám uverejneným britskou políciou neskôr v rozhovore pre ruskú televíziu RT povedali, že Boširov a Petrov sú ich skutočné mená a že do Skripalovho bydliska v juhoanglickom Salisbury prišli za pamiatkami.

The Telegraph napísal, že skutočnú identitu Boširova odhalil spoločne s investigatívnym webom Bellingcat. Zistenia podľa denníka ukazujú, aké lživé sú tvrdenia ruského prezidenta Vladimira Putina o tom, že sú to nevinní civilisti. "Toto odhalenie eliminuje akékoľvek zostávajúce pochybnosti o tom, že dvaja podozriví v otrave novičokom boli v skutočnosti ruskými agentmi na tajnej vládnej misii," napísala medzinárodná reportérska skupina Bellingcat.

Čepiga vraj v roku 2001 dokončil štúdium na vojenskej akadémii na ruskom Ďalekom východe a potom nastúpil k útvaru špeciálnych jednotiek, s ktorými absolvoval tri turnusy v druhej čečenskej vojne. V roku 2014 bol podľa The Telegraph vyslaný na Ukrajinu. O niekoľko mesiacov neskôr mu prezident Putin udelil rad Hrdinu Ruskej Federácie pri "utajenej ceremónii".

The Telegraph citoval nemenovaného bývalého vysokého dôstojníka ruskej armády, podľa ktorého nasadenie osoby s hodnosťou a skúsenosťami Čepigu v Salisbury naznačuje, že rozkaz k útoku prišiel "z najvyšších poschodí". Taký je aj postoj britských úradov.

The Telegraph ďalej zistil, že Čepigov komplic do Británie cestoval pod svojím pravým krstným menom a krycie bolo iba priezvisko. Protiteroristická polícia údajne jeho pravú totožnosť pozná. Podľa spravodajskej spoločnosti BBC ohľadom identity podozrivých nie sú žiadne pochybnosti.

Čepiga je podľa novinárov držiteľom viac ako 20 vyznamenaní. Na rozdiel od ďalších osôb ocenených najvyšším vyznamenaním, ktoré spravidla verejne odovzdáva ruský prezident osobne, o ňom však nie je veľa verejne dohľadateľných informácií. The Telegraph citoval z príspevku na webovej stránke ruských veteránov, kde sa píše, že "v decembri 2014 bol plukovník Čepiga ocenený rádom Hrdina Ruskej Federácie za vykonávanie mierovej misie".

Vyznamenanie svojich absolventov ohlasuje na svojich stránkach tiež vojenská akadémia vo východoruskom Blagoveščensku. Podľa Bellingcat sú tam ako poslední dvaja uvedení práve Čepiga a istý Alexander Popov. Záznamy o ostatných absolventoch obsahujú detailné popisy ich zásluh, posledné dva prípady sprevádza len fráza "dekrétom od ruského prezidenta".

Na oboch údajných páchateľov incidentu v Salisbury bol už skôr vydaný európsky zatykač. Britská prokuratúra verí, že má dostatok dôkazov pre ich odsúdenie za prípravu vraždy Skripala a pokus o vraždu jeho dcéry Julie. Tiež muža podozrieva zo zabitia Dawn Sturgessovej, ktorá s novičokom náhodou prišla do kontaktu v júli. Rusko akýkoľvek podiel na udalostiach odmieta.