Print this page

Polícia zatkla podozrivých z vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej Ilustr.foto: FB Polícia

Právnik rodiny obetí Daniel Lipšic: "Chcem Vás požiadať o dôveru k výsledkom tohto vyšetrovania. Aj vďaka verejnému tlaku si už nikto nedovolil do jeho priebehu zasahovať."

 

 

Polícia na príkaz prokuratúry vo štvrtok ráno zatkla podozrivých z vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

O zatknutí nepriamo píše polícia na facebooku. "Pred pár minútami protizločinecká jednotka NAKA zadržala osoby podozrivé z násilnej trestnej činnosti. Momentálne prebiehajú domové prehliadky a ďalšie procesné úkony. Viac informácií poskytneme, keď to situácia dovolí," píše polícia.

Odporúčame aj: Polícia zverejnila fotografie zo zásahu pri zadržiavaní poozrivých z vraždy Kuciaka a Kušnírovej

Podľa informácií Denníka N zatkli osem ľudí a v týchto chvíľach polícia vykonáva domové prehliadky a prvotné úkony. Zatýkalo sa na južnom Slovensku a medzi zatknutými by mal byť vykonávateľ vraždy a osoby, ktoré mu na mieste činu pomáhali.to potvrdil zdroj z prostredia orgánov činných v trestnom konaní.

Podľa webu Aktuality.sk mimoriadny zásah polície prebiehal v Kolárove.

Jedným z podozrivých, ktorého zadržala NAKA počas zásahu, je aj Tomáš z Kolárova, ktorý v minulosti pracoval ako policajný vyšetrovateľ v Komárne. Informuje o tom portál Televízie Markíza tvnoviny.sk.Podľa webu bumm.sk medzi zadržanými má byť aj jeho príbuzný Miroslav.

Možného vraha a jeho pomocníka mali odhaliť snímky z americkej družice, ktorá sa zhodou okolností pohybovala v dobe vraždy nad miestom činu. Informuje o tom český portál Rešpket.cz.

K prípadu sa n facebooku vyjadril aj právnik rodiny obetí a bývalý minister vnútra Daniel Lipšic, podľa ktorého ráno boli zadržaní podozriví zo spáchania úkladnej vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. "Vo vyšetrovacom tíme boli a sú aj skúsení vyšetrovatelia a prípad dozorovali dvaja mimoriadne erudovaní prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry. Rozsah vyšetrovania, aj za účasti Europolu a iných zahraničných zložiek, bol bezprecedentný. Viem, že u nás vládne (a často oprávnene) všeobecná skepsa k našim bezpečnostným orgánom, ale chcem Vás požiadať o dôveru k výsledkom tohto vyšetrovania. Aj vďaka verejnému tlaku si už nikto nedovolil do jeho priebehu zasahovať," píše Lipšic, podľa ktorého vyšetrovanie nie je a nebude skončené dovtedy, kým nebudú identifikovaní, zadržaní a postavení pred súd tí najhorší a najnebezpečnejší - objednávatelia tohto ohavného činu. "Tí, ktorí pre zakrytie svojich kriminálnych aktivít neváhali brutálne zavraždiť odvážneho novinára a jeho snúbenicu."

Odporúčame aj: Holcová: Dôležité bude odhaliť, kto si vraždu Kuciaka objednal

K prípadu sa vyjadril aj premiér. „S potešením som prijal správu o tom, že polícia zatkla podozrivých z vraždy dvoch nevinných mladých ľudí. Zároveň oceňujem profesionálnu prácu vyšetrovateľov a prokuratúry. Vyšetrenie a potrestanie vinníkov tejto vraždy je jednou z priorít mojej vlády a som veľmi rád, že policajné orgány už reálne konajú. Verím, že sa tento brutálny skutok podarí objasniť a odhaliť jeho motív ako aj objednávateľov, aby prestal rozdeľovať našu spoločnosť,“ píše na facebooku Peter Pellegrini.

Kuciak a Kušnírová boli zastrelení vo svojom dome vo Veľkej Mači 21. februára, ale na vraždu sa prišlo až o niekoľko dní neskôr. Kušnírová bola usmrtená jedným výstrelom do hlavy, Kuciak dvoma výstrelmi do srdca.

Prokuratúra ako dôvod vraždy označil novinársku prácu Kuciaka. V nedokončenom článku reportér písal okrem iného o aktivitách talianskych podnikateľov na východnom Slovenskom, ktorí sú médiami spájaní s mafiou, a o väzbách jedného z nich na blízkych spolupracovníkov expremiéra Roberta Fica.

Aktualizácia: To, že zásah súvisí s vraždou Kuciaka a Kušnírovej, potvrdila aj ministerka vnútra.  „Približne 200 výsluchov svedkov, desiatky znaleckých posudkov a množstvo ďalších dôkazov vykonala polícia podľa mojich informácií v prípade vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Hoci nemám konkrétne informácie o vyšetrovaní tohto trestného činu, oceňujem výrazný posun v prípade. Ďakujem každému jednému policajtovi, každému jednému svedkovi a úplne každému človeku, ktorý prispieva k objasneniu brutálnej vraždy dvojice mladých ľudí. Opätovne zdôrazňujem, že riadne vyšetrenie prípadu vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej bolo a stále je mojou najväčšou prioritou na poste ministerky vnútra. Hoci z posunu vo vyšetrovaní mám nesmiernu radosť, k právoplatnému rozsudku vedie ešte dlhá cesta. Som naďalej pripravená vytvárať všetky podmienky pre vyšetrovací tím, aby si mohol tak ako doteraz riadne robiť svoju prácu,“ napísala Denisa Saková.