Print this page

Ján Kuciak dostane posmrtne nemeckú mediálnu cenu Foto: Aktuality.sk, FB

Prestížnu cenu dostane aj ďalšia zavraždená novinárka a aj Angela Merkelová.

 

Dvaja zavraždenie novinári, Slovák Ján Kuciak a Malťanka Daphne Caruanová Galiziová, dostanú posmrtne tohtoročné nemecké mediálne ocenenie Zlatá Viktória v kategórii sloboda tlače. Podľa agentúry DPA rodiny oboch žurnalistov prevezmú ocenenie 5. novembra počas slávnostného večera Zväzu nemeckých vydavateľov časopisov (VDZ) v Berlíne.

Odporúčame aj: Brat Jána Kuciaka: Nezabúdajme na to podstatné ... kto a prečo Janka umlčal

Kuciak, ktorý bol zastrelený aj so svojou priateľkou Martinou Kušnírovou tento rok vo februári, sa okrem iného pokúšal odhaliť prepojenie politikov a mafie. Naposledy pracoval na článku o podvodoch talianskych podnikateľov na východnom Slovenskom, najmä s dotáciami a DPH, písal však aj o mnohých iných korupčných kauzách, často o Mariánovi Kočnerovi.
Maltská novinárka Caruanová Galiziová písala o korupcii a biznise s udeľovaním maltského občianstva. Zomrela pri explózii bomby nastraženej v automobile vlani v októbri.

"Ochrana a obrana slobody tlače a názoru patrí medzi najdôležitejšie ciele nemeckých vydavateľov časopisov," uviedol VDZ. Časopisecké združenie oznámilo, že laudatio pri odovzdávaní cien prednesie publicistka Düzen Tekkalová. V rovnaký deň budú udelené aj ďalšie ceny, "čestnú Viktóriu" dostane nemecká kancelárka Angela Merkelová.