Print this page

Reportéri bez hraníc: Žiadame, aby sa vyšetrovanie dotiahlo do konca a zverejnil sa motív vraždy Foto: Aktuality.sk

Na zatknutie podozrivých z vykonania a objednávky vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej reaguje aj medzinárodná organizácia na ochranu novinárov Reportéri bez hraníc.

 

Organizácia dnes zverejnila vyhlásenie, v ktorom pozitívne hodnotí zatknutie podozrivých. "Vítame tento prelom v slovenskom policajnom vyšetrovaní smrti Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sedem mesiacov po ich vražde," povedal generálny tajomník RSF Christophe Deloire.

Minulý týždeň boli zadržaní štyria ľudia. Prokuratúra včera oznámila, že obvinenie bolo vznesené voči objednávateľke A.Z., strelcovi T.S., vodičovi M.M. a sprostredkovateľovi Z.A. Obvinení sú z vykonania a plánovania úkladnej vraždy a ďalších trestných činov - nedovolené ozbrojovanie a neoprávnené vniknutie do rodinného domu.

"Objednávateľ zaplatil za vykonanie tejto vraždy minimálne 70 tisíc eur," povedal prokurátor. Z tejto sumy bolo zaplatených 50 tisíc a zbytok 20 tisíc bol starý dlh, ktorý mal sprostredkovateľ u objednávateľa a ktorý sa týmto mal kompenzovať.

 

"Prokurátor uznal, že tieto zatýkania sa urýchlili z dôvodu neustáleho tlaku občianskej spoločnosti. Žiadame, aby sa vyšetrovanie dotiahlo až do konca, aby sa zverejnil motív vraždy a identifikovali ďalšie osoby zapojené do reťazca organizácie vraždy," dodal Christophe Deloire.

Alena Zs., ktorá bola zatknutá 28. septembra v Komárne, pracovala ako tlmočník pre Mariána Kočnera, o aktivitách ktorého Kuciak často písal. Kočner je krstným otcom dieťaťa Aleny Zs..

Po vražde pokleslo Slovensko na indexe Svetovej tlače slobody o desať miest. Teraz je na 27 mieste z 180 krajín.