Print this page

Jeden z obvinených z vraždy Kuciaka svedčí, že si ju objednal Kočner Foto: Na pranieri

Jeden z obvinených z vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej podnikateľ z Komárna Zoltán Andruskó vypovedal, že vraždu si objednal Kočner.


Informáciu priniesol Denník N, ktorému to potvrdili zdroje z prostredia vyšetrovania.

"Andruskó vo svojej výpovedi uviedol, že to, že si vraždu objednal Kočner, mu povedala Alena Zsuzsová, ktorá sa s objednávkou obrátila naňho. Vraždu mal vykonať Tomáša Szabó a doviezť na miesto ho mal Miroslav Marček," píše Denník N.

Odporúčame aj: Kočnerova stránka Na pranieri, cez ktorú útočil na novinárov, je vypnutá. Videá zmizli

Kočner z objednávky vraždy obvinený nie je. Polícia teraz zbiera ďalšie dôkazy proti nemu.


Odporúčame aj: Reportéri bez hraníc: Žiadame, aby sa vyšetrovanie dotiahlo do konca a zverejnil sa motív vraždy

V prípade vraždy sú z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy a ďalších trestných činov obvinené teraz už štyri osoby. Tomáša Sz., Miroslava M. a Zoltána A. zatkla polícia pred týždňom vo štvrtok v Kolárove. Deň na to zatkla v Komárne aj Alenu Zs. Tá bola Kočnerova kamarátka a podľa informácií viacerých médií mali spolu blízky vzťah.

Kuciak sa sťažoval, že sa mu Kočner vyhráža a polícia nekonala

Keď minulý rok Ján Kuciak, ktorý sa často venoval kauzám spojeným s Kočnerom, napísal článok o tom, že Kočner predal byt v luxusnej rezidencii v Bonaparte, Kočner mu zavolal a pohrozil mu, že bude "hľadať špinu" na jeho rodinu a potom to zverejní. „Začnem sa špeciálne venovať Vám, Vašej osobe, Vašej matke, Vášmu otcovi a Vašim súrodencom."

Kuciak sa obrátil na políciu, no tá nekonala. Po vražde novinára a jeho priateľky Martiny Kušnírovej sa prípadu venovala aj NAKA, trestné oznámenie odmietla.

Začiatkom júna po vražde Kuciaka Kočner zastrašoval ďalšieho novinára – redaktora denníka SME Adama Valčeka. Valček podal na Generálnej prokuratúre trestné oznámenie. V júli vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry začal trestné stíhanie vo veci zločinu vydierania.

Kočner na jeseň minulého roka v rozhovore pre Omédiách.com odmietol, že by to považoval za vyhrážanie: "Kuciakovi som povedal, že sa takisto budem venovať niektorým novinárom a budem chcieť vedieť, či sú tak bohorovní a čistí, že si môžu dovoliť o nás ostatných písať. Pánovi Kuciakovi som povedal, že mu venujem špeciálne miesto na webovej stránke, že sa budem venovať jemu, či je teda taký čistý a či aj jeho rodina taká čistá, a čo je na tom? To nie je vyhrážanie. Povedal som, že ak nájdem niečo, čo bude súvisieť s páchaním trestnej činnosti, tak to zverejním, to je jedno či na neho alebo na jeho rodinu. Ale to nenapísal. To nie je vyhrážanie."

Napriek tomu Kočner v útokoch na novinárov pokračoval.

Kočner je aktuálne vo vyšetrovacej väzbe kvôli podozreniu z falšovania zmeniek. Celkovo je vyšetrovaný v piatich trestných veciach a obvinený v troch – okrem zmeniek ešte v kauze Donovaly a v kauze Gatex. Jeho väzbu už dvakrát potvrdil Najvyšší súd a raz aj Ústavný súd. Kočnera v utorok eskortovali z bratislavského Justičného paláca do väznice v Leopoldove.

Aktualizácia 4.10.: Lívia Kňažíková, obhajkyňa Zoltána A., pre TV Markíza uviedla, že jej klient spolupracuje s vyšetrovacím tímom. Potvrdila aj informácie Denníka N, že Zoltán A. označil za objednávateľa vraždy Mariána Kočnera.