Print this page

Policajný prezident: Krajmer nemal čo robiť na mieste vraždy Foto: Omediach.com

Policajný šéf ľutuje načasovanie razie v kauze vraždy Jána Kuciaka.

 

Policajti museli k razii na osoby podozrivé z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky pristúpiť skôr, než by to bolo ideálne. Urobili tak, aby predišli hroziacemu vyzradeniu operácie. V rozhovore pre Aktuality.sk to povedal policajný prezident Milan Lučanský, ktorý veľmi ľutuje, že zásah nebolo možné pozdržať napríklad o dva mesiace. Komentoval tiež pochybenia zo začiatku vyšetrovania.

Policajný prezident potvrdil, že vyšetrovatelia pred raziou z minulého týždňa dlhšiu dobu podozrivých sledovali. Snažili sa tak dostať k objednávateľovi vraždy. Museli ale zohľadniť fakt, že "niektorí právni zástupcovia, ktorí majú viac informácií zo spisu", mali informácie aj o prípravách zatýkaní.

"Tak sme museli pristúpiť k jej realizácii (razie), aby nedošlo k jej zmareniu. Čo je mi veľmi ľúto, pretože sme tú vec mohli pretiahnuť ešte o dva mesiace a možno by sa podarilo odhaliť aj to, kto je objednávateľ," povedal Lučanský . Takto vraj čaká políciu prácnejšia cesta cez overovanie výpovedí, pri ktorej môže dôjsť "k viac procesným pochybeniam", ktoré môžu mať vplyv na výsledok celého vyšetrovania.

Z februárové vraždy novinára Kuciaka a jeho partnerky sú obvinené štyri osoby, pričom peniaze za ňu podľa všetkého vyplatila podnikateľka Alena Zs.. Tá údajne bola priateľkou kontroverzného podnikateľa Mariana Kočnera, o ktorom médiá hovoria ako o možnom skutočnom objednávateľovi. V minulosti sa Kočner Kuciakovi vyhrážal.

Lučanský nekomentoval, či je variant s Kočnerom jednou z dvoch hypotéz, s ktorými teraz prokuratúra pracuje, pretože vraj nemá prístup k obsahu vyšetrovacieho spisu. Zároveň nevylúčil iné možnosti. "Ja nikdy nebudem vylučovať taliansku ani albánsku stopu, pretože je to stále na úrovni vyšetrovania. Nie je vylúčené, že sa nemôžu neskôr objaviť a preukázať," povedal reportérom z webu Aktuality.sk.

Tiež priznal, že začiatok vyšetrovania poznamenalo mnoho chýb. Najviac sa hovorilo o prítomnosti šéfa elitnej protikorupčnej jednotky polície Róberta Krajmera na mieste činu. Lučanský má za to, že tam Krajmer nemal čo robiť, a dúfa, že sa podobné veci už nebudú opakovať. "Inak sa nám napríklad môžu stať také veci, že advokát bude považovať všetky dôkazy z miesta činu za nezákonné," vysvetlil.