Print this page

Turci sa domnievajú, že novinára Chášakdžího na konzuláte zabili Reprofoto youtube koerberstiftung

Turecká polícia sa domnieva, že saudskoarabského opozičného novinára Džamala Chášakdžího, ktorý písal pre Woshington Post a ktorý je nezvestný od utorňajšej návštevy konzulátu Saudskej Arábie v Istanbule, na zastupiteľskom úrade zabili.

 

S odvolaním sa na zdroj blízky tureckej vláde o tom dnes informovali zahraničné tlačové agentúry. Podľa druhého muža tureckej vládnucej strany AKP majú úrady o prípade konkrétne informácie a kauza neskončí nevyšetrená. Rijád trvá na tom, že Chášakdží konzulát opustil.

"Polícia sa na základe prvotného vyhodnotenia domnieva, že bol novinár na konzuláte zabitý skupinou, ktorá do Istanbulu prišla zvlášť kvôli tomu a vrátila sa do vlasti v ten istý deň," uviedol zdroj agentúry AFP. Podľa zdroja agentúry AP, ktorý tiež hovorí o "vopred naplánovanej vražde" Chášakdžího, bolo telo novinára z konzulátu ihneď po čine odvezené. Zdroj Reuters hovorí o tom, že cieľom vraždy bolo odstránenie prominentného kritika saudskoarabskej vládnej elity.

Odporúčame aj: Washington Post venoval prázdny stĺpček nezvestnému novinárovi

Podpredseda AKP Yasin Akta dnes televízii CNN Türk povedal, že novinár neopustil ambasádu "normálnym spôsobom" a že úrady už majú konkrétne informácie.

Turecká polícia už skôr uviedla, že skupina občanov Saudskej Arábie do budovy konzulátu svojej krajiny v Istanbule vstúpila v čase, keď sa v nej nachádzal aj Chášakdží, ktorý si tam chcel vybaviť doklady potrebné na uzavretie sobáša. Opozičný novinár podľa tureckej polície nikdy sám zastupiteľský úrad neopustil.

Skupina pätnástich saudských Arabov, medzi ktorými boli aj "úradné osoby", do Istanbulu priletela dvoma lietadlami v utorok a ten istý deň sa vrátila do vlasti, uviedla polícia podľa tureckej štátnej agentúry Anadolu.

Chášakdžího turecká snúbenica Hatice Cengizová v reakcii na správy o novinárovej smrti na twitteri napísala, že neverí, že bol zabitý.

Svojho času populárny televízny komentátor Chášakdží od vlaňajška žil v USA z obavy pred zatknutím, ktoré postretlo iných saudskoarabských intelektuálov a novinárov. Vo svojich komentároch kritizoval aj korunného princa Muhammada bin Salmána za to, že síce propaguje reformy, ale nepripúšťa o nich žiadnu diskusiu. Predmetom jeho kritiky bola aj účasť Saudskej Arábie v bojoch v Jemene či politika Rijádu voči Kataru.

Saudská Arábia trvá na tom, že Chášakdží budovu opustil. Korunný princ Muhammad bin Salmán v sobotu povedal, že umožní Turecku konzulát v Istanbule prehľadať. "Nemáme čo skrývať," vyhlásil.