Print this page

Babišov fond dohodol akvizíciu silného vydavateľstva na Slovensku a v ČR Ilustr.foto HN

Mediálna skupina Mafra, ktorá spadá pod koncern Agrofert zvereneckého fondu Andreja Babiša, výrazne rozšíri svoje mediálne portfólio.

Podľa informácií Omediach.com ešte dnes oznámi akvizíciu od nemeckého vydavateľstva Bauer Media Group, od ktorého preberá desiatky českých a a slovenských printových titulov.

Akvizíciu vydavateľstvá potvrdili. Mediálna skupina MAFRA a Bauer Media Group dnes aj oficiálne oznámili prevzatie vydavateľských aktivít Bauer Media Group v Českej a Slovenskej republike spoločnosťami zo skupiny MAFRA.

Nemecké vydavateľstvo na Slovensku zastupuje dcérska spoločnosť Bauer Media SK, zameriava sa hlavne na vydávanie oddychových a lifestylových titulov. Predmetom transakcie majú byť desiatky printových titulov – časopisov ako Rytmus života, Eurotelevízia, Naša Záhrada a mnohé ďalšie.

Bauer Media na Slovensku vlastní aj rádio Expres, to podľa informácií Omediach.com nie je predmetom akvizície.

"Sme potešení, že môžeme pripojiť tituly vydávané spoločnosťou Bauer do nášho portfólia a rovnako aj privítať v našom tíme novinárov, vďaka ktorým tieto tituly vznikajú. Nadchádzajúca vlastnícka zmena by nemala mať vplyv na bežné prevádzkové fungovanie jednotlivých titulov a prácu ľudí, ktorí ich tvoria. Naopak, sme presvedčení, že v spojení so súčasnou pozíciou Mafry v iných segmentoch vydavateľského trhu budeme schopní tituly spoločnosti Bauer ďalej rozvíjať a zvýšiť ich hodnotu pre čitateľa a tiež pre našich obchodných partnerov," povedal Štěpán Košík, predseda predstavenstva MAFRA, a.s.

"Skupina MAFRA je podľa nášho názoru ideálnym vlastníkom našich titulov vydávaných v Českej republike a na Slovensku, ktoré sú známe svojou čitateľskú obľubou," povedal Jörg Hausendorf, člen predstavenstva Bauer Media Group. "Som presvedčený, že skupina MAFRA bude za podpory našich zamestnancov ďalej rozvíjať vydavateľské aktivity v oboch krajinách," dodal.

Mafra preberá od Bauer Media aj české lifstylové a bulvárne časopisy. V ČR má Bauer Media napríklad napríklad Cosmopolitan, Rytmus života, Chvilka pro tebe, Žena a život.

Agrofert začal výrazne budovať mediálne štruktúry, keď v roku 2013 kúpil české vydavateľstvo Mafra a s ním aj hlavné mienkotvorné české denníky MF Dnes, Lidové noviny ale aj denník Metro a regionálne noviny. Okrem toho vlastní českú rozhlasovú stanicu Rádio Impuls aj hudobnú televíziu Očko.

Mediálne panstvo, ktorého základy v ČR položil podnikateľ a dnes český premiér Andrej Babiš, sa tak rozšíri hlavne o ďalší silný segment – čitateľov bulvárnych a lifestylových časopisov, okrem rozsiahlých internetových poisťovacích aktivít.

Cena transakcie nie je známa. Kúpu musia posúdiť protimonopolné úrady v oboch krajinách.

Na Slovensku pod značkou Mafra patria Hospodárske noviny, časopis Evita, Téma, web a časopis Stratégie, Zdravotnícke noviny.

Vydavateľstvo Bauer Media má viac ako 135 ročnú tradíciu, pôsobí okrem Slovenska, ČR aj v Nemecku, Veľkej Británii, Poľsku, Maďarsku, Rumunsku, USA, Číne a mnohých ďalších krajinách.