Print this page

Miliardár, ktorý vlastní Pravdu, prevedie majetok do zvereneckého fondu Foto: Luboš Pilc, Pravda

Český senátor a miliardár Ivo Valenta prevedie najneskôr začiatkom budúceho roka svoj majetok do zvereneckého fondu. Dôvodom je to, že ho zaujíma hlavne politika.

 

Napísal to dnes server iROZHLAS.cz. Valentovi patrí okrem iného lotériová spoločnosť Synot Tip či väčšinový podiel v spoločnosti Our Media, do ktorej patrí aj slovenských denník Pravda a jeho web Pravda.sk, Parlamentnelisty.sk a v ČR regionálne televízie Praha TV a Brno TV1 a portál Parlamentnílisty.cz.

"Budem svoje podnikanie prevádzať do trustových fondov," povedal serveru Valenta. "Dnes sa podnikaniu venuje hlavne brat a manažment. Ja mám len makro čísla," dodal. Pre Valentu je teraz hlavná politika, povedal. "Ako som sa sem (na Slovácko) pred dvoma rokmi presťahoval, tak ma ten región znova vtiahol. Baví ma to a chcel by som tomu pomôcť," podotkol. Valenta je senátorom za Uherské Hradiště.

Odporúčame aj: Martináková má ďalšiu diskusnú reláciu, na novej TV Pravda

Valenta tiež poprel zákulisné informácie, že plánuje predať svoj podiel v spoločnosti Our Media. Naďalej tak platí, že je vlastníkom 70 percent, zvyšných 30 percent vo firme patrí Michalovi Voráčkovi.

Valenta patrí k najbohatším senátorom v ČR. V roku 2016 si podľa majetkového priznania člena hornej komory privyrobil zhruba 2,55 miliardy korún, a to najmä predajom cenných papierov.

Spoločnosť Synot Tip patrí k najvýznamnejším subjektom na trhu lotérií. Vlani mala jeho firma tržby 4,89 miliardy korún. Spoločnosti skupiny Synot podnikajú aj na Slovensku ale aj v Lotyšsku, Albánsku, Kosove, Vietname, Grécku, Španielsku, Gruzínsku a v ďalších krajinách. Cez firmu Synot Real Estate vlastnila skupina Synot v roku 2017 približne 120 nehnuteľností a viac ako 620 pozemkov, mala aj aktíva za 2,2 miliardy korún. Valenta vlastnú tiež Základnú školu ORBIS v Zlíne a Vysokú školu Karla Engliša v Brne.

Odporúčame aj: Na čele vydavateľstva, ktoré riadi Pravdu, je bývalá Markizáčka

Do zverenských fondov previedol svoj miliardový majetok aj český premiér Andrej Babiš (ANO), ktorého fond kontroluje na Slovensku vydavateľstvo Mafra Slovakia. Babiš tak musel urobiť, aby dodržal zákon, pretože členovia vlády a ďalší politici nesmú vlastniť médiá. Zákon tiež zakazuje firmám spoluvlastnenými členmi vlády uchádzať sa o dotácie, verejné obstarávanie a investičné stimuly. Podľa organizácie Transparency International (TI) ale Babiš svoj holding Agrofert naďalej ovláda, TI sa preto obrátila so sťažnosťou k Európskej komisii. Babiš to popiera.