Print this page

Kočnerovi ľudia údajne sledovali aj novinára Eugena Kordu Foto: Archív E.K.

Zoznam novinárov, ktorých dal údajne sledovať Marián Kočner, sa rozširuje.


Podľa informácií Denníka N priateľ Mariana Kočnera bývalý novinár a príslušník SIS Peter Tóth na polícii priznal, že sledovaný bol aj reportér .týždňa Eugen Korda.

Už predtým Denník N napísal, že Peter Tóth sa vyšetrovateľom priznal, že pre Kočnera sledoval pred vraždou nielen Jána Kuciaka, ale aj reportéra Aktualít Mareka Vagoviča, reportéra SME Adama Valčeka, šéfredaktora časopisu .týždeň Štefana Hríba a aj Moniku Tódovú. Pričom tento počet novinárov pravdepodobne nie je konečný. Sledovať mal aj ďalších nemenovaných novinárov, tak, že zo sledovania vyhotovoval fotografie, videá, prípadne analýzy, za čo podľa zdrojov z polície dostával tisíce eur mesačne. Tóth to označil za klamstvo.

Odporúčame aj: Hríb, Vagovič, Valček sú pobúrení, že ich Tóth údajne sledoval. Tódová zvažuje žalobu

Práve na Eugena Kordu sa sústredil Kočner v svojej neobvyklej relácii Na pranieri, ktorú spustil po vražde Kuciaka. Kočner na stránke rozoberal texty vybraných novinárov, ich súkromie, snažil sa ich dehonestovať. Zverejnil tam aj diskreditačné video na Kordu, ale aj informácie o súkromí Adama Valčeka.
Facebookovú stránku Kočner pravdepodobne nespravoval sám, pár statusov na nej pribudlo aj keď už bol Kočner v cele.

Odporúčame aj: Kočnerova stránka Na pranieri, cez ktorú útočil na novinárov, je vypnutá. Videá zmizli. Zmizlo aj video Petra Tótha, kde hovoril, kto ho platí

„Tóth povedal, že Kordu natočili pod vplyvom alkoholu a neskôr toto video aj Kočner zverejnil vo svojej relácii na Facebooku Na pranieri. Kočner si vtedy robil z Kordu posmech. Tóth povedal, že nakrútenie Kordu, ktorý aj spadol na zem, patrilo k tým úspešnejším zisteniam, inak novinári podľa jeho slov žili usporiadaným životom,“ píše Denník N.

„Peter Tóth prešiel cestu od slušného novinára k ľudskej troske a to, že ma sledoval, je smutné, ale čo chceli zistiť, že si občas vypijem? Všetky moje hriechy sú verejne známe,“ povedal pre N Korda.

„Petra Tótha som poznal v čase, keď mi Lexa s Mečiarom dali rozmlátiť auto a on mi pomohol zohnať pre syna ochranku. Mal som ho rád. Veril som mu. A bolo mi ľúto, keď ho agenti SiS nafotili s jednou vtedy známou novinárkou. Lenže krátko po tom sa začal chovať divne. Začal nosiť drahé obleky, vrecká mal napchaté päťtisíc korunovými bankovkami a v meste som ho občas stretol ako popíja v spoločnosti vtedajších mafiánskych bossov. To mi akosi nesedelo s jeho novinárskym postavením,“ napísal Korda v .týždni.

„Príbeh tohto novinára, z ktorého sa stal dôstojník tajnej služby SIS a potom poskok Mariána Kočnera je smutným príbehom muža, ktorý stratil svedomie a svoju dušu vedome zapredal tým najodpornejším kreatúram, ktorých tu splodili Mečiar a Fico,“ dodal.

Peter Tóth na otázku Omediach.com, či sledoval novinárov, povedal, že nie.