Print this page

Kniha o Kuciakovi a Kušnírovej je už v predaji Foto: Aktuality.sk

Redakcia Aktuality.sk predstavila titulku novej knihy o ich zavraždenom kolegovi Jánovin Kuciakovi a jeho snúbenici Martine Kušnírovej.

 

Kniha Umlčaní je príbehom Jána a Martiny. Cez autentické výpovede rodiny, priateľov, učiteľov a kolegov vytvára mozaiku dvoch mladých životov, ktoré vo veku 27 rokov umlčala ruka nájomného vraha.

„Kniha je poctou dvom odvážnym mladým ľuďom aj pokračovaním ich odkazu. Spájal ich zmysel pre spravodlivosť a život v pravde, ktorá môže zmeniť každého z nás,“ píše vydavateľ knihy vydavateľstvo Ringier Axel Spriner SK, pod ktoré patrí web Aktuality.sk. Kniha je už v predpredaji, s tým, že k dispozícii bude okolo 19. novembra.

Odporúčame aj: Vyšla kniha Rok protestov - o tom, ako vyzeral rok, v ktorom zavraždili novinára

Na portréte Jána a Martiny sa podieľalo 14 novinárov pod vedením šéfa investigatívy Aktuality.sk Mareka Vagoviča. Autori navštívili aj miesta, kde Ján a Martina vyrastali a ktoré kreovali ich osobnosť. Súčasťou portrétu je pohľad do zákulisia novinárskej práce. "Na prednej aj zadnej strane sú titulky Janových článkov. Sú tam všetci, o ktorých písal: Fico, Počiatek, Kaliňák, Výboh, Bašternák, Kočner, bödörovci, Taliani, Trošková aj Jasaň," napísal Marek Vagovič.

Samostatnú časť knihy tvoria odhalenia Jána Kuciaka zasadené do politických súvislostí. Na základe analýzy dostupných informácií a rozhovorov s dôveryhodnými zdrojmi mapuje osudnú februárovú noc aj doterajší priebeh vyšetrovania.

 

„Čitateľom predstavíme momenty, ktoré rozhodli o tom, prečo sa Ján stal novinárom, ako pristupoval k problémom spoločnosti a pod. Okrem toho sa samozrejme v knihe venujeme aj Jánovej práci, kauzám, na ktorých pracoval,“ povedal pre Omédiách.com šéfredaktor webu Aktuality.sk Peter Bárdy.
Martina Kušnírová vyštudovala Univerzitu Konštantína Filozofa v Nitre a venovala sa archeológii.

Spoluatormi knihy sú aj šéfredaktor Aktualít Peter Bardy, kolegovia Kuciaka Marek Vagovič, Ján Petrovič, Tomáš Kysel a Martin Turček. Na knihe však spolupracovali aj zahraniční novinári: česká investigatívna novinárka Pavla Holcová, Tim Röhm z Die Wel, Vinzenz Greiner z Blick a ďalší.

„V knihe čitatelia nájdu aj spomienky Pavly Holcovej, ktorá s Janom robila na investigatívnych témach medzinárodného rozmeru, alebo od novinárov zo Švajčiarska a Nemecka, ktorí prišli na Slovensko po februárovej vražde, aby pre svoje domovské denníky písali o situácii na Slovensku,“ povedal Bardy.

Súčasťou knihy je prvý a jediný profilový rozhovor s Jánom Kuciakom. Súčasťou knihy je aj Kuciakova reportáž o prepojení talianskej mafie na najvyššie poschodia slovenskej politiky. Ján Kuciak a Martina Kušnírová boli zavraždení vo februári tohto roka. Vražda podľa Úradu špeciálnej prokuratúry súvisela s prácou novinára. Polícia obvinila z vraždy a jej organizovania štyroch ľudí. Novinári upozorňujú, že väzby vedú k Marianovi Kočnerovi.