Print this page

OSN požaduje medzinárodné vyšetrenie vraždy novinára Chášukdžího Foto: Twitter

Prokurátor Saudskej Arábie v utorok navštívil konzulát svojej krajiny v Istanbule, kde bol naposledy videní novinár Džamál Chášukdží.

 

Prokurátor je v Turecku od nedele a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ho vyzval, aby sa nesnažil pri vyšetrovaní vraždy niektorých ľudí kryť. Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová vyhlásila, že by sa vyšetrovanie vraždy mali zúčastniť aj medzinárodní experti.

Chášukdží bol naposledy videný 2. októbra pri vstupe na konzulát v Istanbule. Saudská Arábia až po viac ako štrnástich dňoch priznala, že bol zavraždený. V súvislosti s vraždou zatkla 18 ľudí, ale chce ich súdiť v Saudskej Arábii, zatiaľ čo Turecko žiada o ich vydanie.

Erdogan prokurátora vyzval, aby zistil, kto dal k vražde príkaz, a nesnažil sa kryť vinu niektorých ľudí. Turecký náprotivok, povedal, že by podozriví mali byť vydaní na súd do Turecka.

Bacheletová vyzvala k medzinárodnému vyšetrenie prípadu. Nezávislí vyšetrovatelia by podľa nej mali mať prístup k dôkazom a svedkom. Saudská Arábia má podľa nej tiež povedať, kde je novinárovo telo, ktorá sa dosiaľ nenašlo. Vraždu Bacheletová označila za "šokujúci a neospravedlniteľný zločin".

Bývalá poradkyňa pre národnú bezpečnosť v administratívy Baracka Obamu Susan Riceová ku kauze v denníku The New York Times napísala, že táto "odporná vražda vyvoláva otázku, ktorej sa chce súčasná administratíva Donalda Trumpa vyhnúť. Totiž, či Spojené štáty môžu pokračovať v spolupráci so saudským korunným princom Muhammadom bin Salmanom". V komande, ktoré bolo na konzuláte v rovnakej dobe ako Chášukdží, boli aj členovia princovej bezpečnostnej služby a Turecko od začiatku poukazuje na to, že toto komando novinára zabilo a išlo podľa príkazov z najvyšších miest v Rijáde.