Print this page

Novinár Chášukdží bol podľa tureckého prokurátora uškrtený Foto: FB D.CH.

Saudskoarabský novinár Džamál Chášukdží bol hneď po príchode na konzulát svojej krajiny v tureckom meste Istanbul uškrtený.

 

Povedal to dnes úrad istanbulského prokurátora, s ktorým sa tento týždeň zišiel jeho saudskoarabský náprotivok. Ide o prvú oficiálnu informáciu zo strany tureckých úradov zaoberajúcich sa objasňovaním Chášukdžího prípadu. Podľa vyhlásenia istanbulského prokurátora bolo telo následne rozštvrtené a zničené. Išlo podľa neho o vopred naplánovaný čin.

Vo vyhlásení sa tiež uvádza, že návšteva saudskoarabského prokurátora nepriniesla konkrétny výsledok. Prokurátor Saudskej Arábie pricestoval do Turecka v nedeľu a dnes odišiel.

Chášukdží išiel 2. októbra na konzulát vybaviť si doklady k rozvodu a už z neho nevyšiel. Turecko od začiatku tvrdilo, že bol zabitý, Saudská Arábia to zo začiatku popierala, potom tvrdila, že zomrel nešťastnou náhodou pri bitke a nakoniec priznala, že bol zavraždený. Jeho telo sa doteraz nenašlo a nie sú určení hlavní vinníci. Saudská Arábia v jednej zo svojich verzií tvrdila, že telo bolo zabalené do koberca, vyvezené z konzulátu v aute a odovzdané "miestnemu spolupracovníkovi" k zničeniu.

Turecký denník Hürriyet s odvolaním sa na zdroje blízke vyšetrovaniu napísal, že saudskoarabský prokurátor odišiel bez toho, aby odpovedal na kľúčové otázky. Tureckí vyšetrovatelia sa s ním podelili o dôkazový materiál, ale nepáčilo sa im, že saudskoarabský prokurátor trval na tom, aby mu poskytli kópiu záznamov z Chášukdžího telefónu.

Turecká strana údajne poňala nedôveru, keď saudskoarabský prokurátor odmietol opakovane odpovedať na otázky, kde je telo, kto sú vrahovia a kto je miestny spolupracovník, ktorý zrejme s vrahmi zo Saudskej Arábie pracoval. Na tureckej strane prevláda podozrenie, že prokurátor do Turecka prišiel, nie aby sa podieľal na objasnení vraždy, ale aby chránil korunného princa Muhammada bin Salmána.

Chášukdží bol kritikom korunného princa. Na konzuláte bolo 2. októbra saudskoarabské komando, ktoré v ten istý deň odcestovalo do Saudskej Arábie. Rijád ohlásil, že bolo kvôli prípadu zadržaných 18 ľudí. Turecko opakované žiada o ich vydanie na súd do Turecka, čo ale Rijád zamieta.