Print this page

Idú voľby a .týždeň opäť otvorene podporuje vybraných kandidátov Reprofoto .týždňa/Omediach.com

Najnovšia titulka časopisu .týždeň vyzerá ako predvolebný leták.

 

V poslednom vydaní pred komunálnymi voľbami dal .týždeň na titulku tváre a mená vybraných kandidátov s červeným nápisom "Voľme!". Pri .týždni to nie je nič nové, už niekoľko rokov pred voľbami šéfredaktor v úvodníku otvorene hovorí, koho treba voliť.

Reprofoto .týždeň

V aktuálnom úvodníku s názvom "Koho voliť" šéfredaktor Štefan Hríb píše, že sa vyslovene teší na komunálne voľby, a vymenoval koho a prečo bude voliť. V bratislavskom Starom Meste bude voliť za starostku Zuzana Aufrichtovú. "Navyše, v mojom obvode môžem voliť za poslancov Borisa Ažaltoviča, ktorý dlhodobo oživuje kultúrny život mesta, Petra Skalníka z Teamu Vallo a Petra Osuského, takže sú predo mnou naozaj príjemné obvodné voľby." 

Ďalej píše, že za primátora Bratislavy bude voliť Matúša Valla, lebo sa  „o hlavné mesto zaujímal roky a roky mu venoval svoj voľný čas a nápady“ a že „v tom všetkom sú Nesrovnal, Mika aj Mrva o vesmír pozadu.“

Podobne vybraných kandidátov chvália aj redaktori Michal Magušin a Michal Oláh v článku "Poďme si zmeniť krajinu" vyzdvihujú nielen Valla, ako najlepšiu voľbu pre Bratislavu, ale aj vybraných kandidátov v ďalších mestách. V Trnave odporúčajú Petra Bročku. "Úradujúci primátor sa vďaka minimu populistických sľubov vie oprieť o výsledky a silnú oporu občanov. Vystaval cyklochodníky a výrazne oživil kultúrne centrum mesta. Napriek niekoľkým zlyhaniam je primátorom s veľkým potenciálom. Peter Bročka je preto v Trnave našou voľbou." „Richarda Rybníčka vieme s čistým svedomím podporiť,“ píšu o kandidátovi v Trenčíne.

V Nitre „Marek Hattas je našou voľbou pre čistý štít, s ktorým vstupuje do politiky, a pre občiansku angažovanosť, ktorou preukázal, že mu ide o dobro mesta. „ V súvislosti s Prešovom píšu, že „Turčanová je určite lepšou voľbou, ako Hagyari" a v Žiline je "dôležité spojiť sily za Petrom Fiabánem."

Ostatné médiá sa snažia o kandidátoch informovať, .týždeň už pravidelne radí menovite koho voliť a koho nie. Prečo? "V tomto sa hlásime k anglosaskej tradícii, kde je to úplne bežné. A podľa mňa je to aj služba čitateľom, keď vedia, kto je pre nás voliteľný,“ povedal pre Omediach.com Štefan Hríb.

Dokonca v minulosti jednotliví redaktori .týždňa boli na kandidátkach a strane, v ktorej sa na krátko ocitli, pomáhal aj Hríb.

Podrobnosti: Hríb, Korda, Mojžiš a politika

Politickú kariéru redaktora .týždňa pred voľbami v roku 2011 podporil Hríb v komentári.

Viacerí čitatelia .týždňa ostali zarazení a netaja sklamanie z poslednej titulky.

Na kandidátke je aj bývalý redaktor a politický marketér

Foto: FB Michal Novota

Za poslanca v Petržalke kandiduje v súčasnosti Michal Novota, ktorý bol donedávna redaktorom a editorom .týždňa a zároveň sa venoval a stále venuje aj poradenstvu politickým kandidátom. Ako sa pozerá na jeho kandidatúru Štefan Hríb? "Mišo Novota už pol roka nie je redaktorom .týždňa. Texty z Ameriky sú pozostatkom rozbehnutého projektu, ktorý sa týka 100 rokov ČSR., povedal Hríb. Spoločnosť Restartup Michala Novotu v súčasnosti robí kampaň pre Rastislava Trnku v Košiciach či kandidáta na primátora v Rimavskej Sobote Rada Ceglédyho.

Novota, však radil kandidátom aj v minulosti, keď bol zároveň redaktor a editor týždňa. Podieľal sa na vtedy napríklad na kampani Jána Mrvu či Trnku. V tom čase písal síce zriedkavo, ale aj o Bratislave a aj o voľbách. Pre týždeň píše od roku 2016, posledné mesiace mu v .týždni vychádzajú len články v rubrike o Slovákoch v Amerike.


Spoluautorom článku, ktorý odporúča voliť Valla v týždni, je aj zástupca šéfredaktora .týždňa Michal Magušin. Podľa údajov na transparentnom účte pripravoval za províziu služby v kampani tiež "Michal Magušin." Redaktor týždňa pre Omediach.com povedal, že na kampani Valla ani nikoho iného sa nepodieľal, že ide o len o zhodu mien. "Meno Michal Magušin na Vallovom transparentnom účte patrí úplne inej osobne, ktorú vôbec nepoznám. Zrejme ide o môjho menovca, ktorý sa okrem iného venuje aj nakrúcaniu videí, ako ukazuje jeho stránka www.magusin.sk."Na kampani sa podľa našich zistení podieľal naozaj menovec redaktora.