Print this page

Trump označil za svoj úspech údajný pokles obľuby médií v USA. Pravda je iná Foto: FB. D. Trump

Americký prezident Donald Trump považuje za jeden zo svojich najväčších úspechov v najvyššej štátnej funkcii zníženie obľuby médií medzi Američanmi.

 

Povedal to v rozhovore pre konzervatívnych server Daily Caller. Trump verí, že verejnosť v USA začína chápať, že mnoho médií šíri falošné správy.

Menovite prezident za šíriteľa vymyslených informácií označil celoštátne televízie CNN, ABC, CBS a NBC. S prvou z nich prezidentská kancelária vedie súdny spor, ktorý vyvolalo odobratie akreditácie k vstupu do Bieleho domu spravodajcovi CNN Jimovi Acostovi, ktorý sa dostal do sporu s Trumpom na nedávnej tlačovke. Okresný súd vo Washingtone rozhodnutie o predbežnom opatrení, plánované na dnešok, odložil na piatok. CNN žiada, aby súd uložil Bielemu domu Acostovi bezodkladne obnoviť akreditáciu.

"Pozrite sa, čo sa deje okolo falošných správ, a ľudia to chápu," povedal prezident americkému serveru. "Než som sa stal prezidentom, mali (kritizované televízie) vysokú obľubu, takže si myslím, že je to môj veľký úspech. Ich obľuba je nízka ako nikdy," konštatoval. Dodal, že on sám má dobré preferencie "a nikto o tom nepíše".

Štatistické dáta zo sociologických prieskumov ale prezidentove slová o klesajúcej dôvere v médiá nepotvrdzujú. Podľa augustového prieskumu spoločnosti Poynter médiám dôveruje 54 percent obyvateľov USA, zatiaľ čo v roku 2016, kedy Trump vyhral voľby, to bolo len 32 percent. Celoštátnym televíziám dôveruje 55 percent Američanov, 59 percent má dôveru v celoštátne noviny a 47 veria správam na internete.

Pokiaľ ide o obľubu prezidenta, vydáva o nej svedectvo priemer z deviatich prieskumov verejnej mienky, ako ho prezentuje server RealClearPolitics. Trumpovo pôsobenie v Bielom dome schvaľuje 43,2 percenta Američanov a neschvaľuje 52,9 percenta. Obľuba predošlého prezidenta Baracka Obamu v rovnakej etape mandátu bola o niečo nižšia.