Print this page

Vo svete bolo zabitých až 94 novinárov, je medzi nimi aj slovenský novinár Archív Aktuality.sk

Pri výkone povolania prišlo vo svete tento rok o život 94 novinárov, o 12 viac ako vlani.

 

Uviedla to vo svojej výročnej správe Medzinárodná federácia novinárov (IFJ). Zvrátil sa tak klesajúci trend z predchádzajúcich troch rokov.

Z celkového počtu usmrtených bolo šesť žien. Po objednanej vražde a pri bombovom útoku alebo streľbe prišlo o život celkovo 84 novinárov, kameramanov a technikov. Ďalšími zabitými sú zamestnanci médií, ktorí pracovali ako vodiči, ochranka a ďalší pomocný personál.

Najviac novinárov zomrelo v Afganistane, celkovo 16. Nasledovali Mexiko, Jemen, Sýria a India. Najväčšie nebezpečenstvo predstavujú krajiny s ozbrojenými konfliktami alebo radikálnymi extrémistami. V Európe boli zabití štyria novinári, medzi nimi je aj vo februári zavraždený Ján Kuciak. Ďalší traja boli zavraždení vo Francúzsku, Bulharsku a Turecku.

IFJ upozornila obzvlášť na vraždu saudského novinára Džamala Chášukdžího, ktorá podľa nej odráža súčasnú bezpečnostnú krízu pre novinárov. Kritik saudskoarabskej vlády, ktorý pracoval pre Washington Post, bol zabitý v októbri na konzuláte Saudskej Arábie v Istanbule zvláštnym tímom agentov. Prezident IFJ Philippe Leruth v tejto súvislosti vyzval znovu členské štáty OSN, aby prijali Dohovor o bezpečnosti a ochrane novinárov, ktorú IFJ predstavila v OSN vlani v októbri.