Print this page

Vítanie roka na Times Square bude na počesť novinárov a slobody tlače Foto: FB Times Square

Pri dnešnej oslave Nového roka na newyorskom námestí Times Square budú oficiálnymi hosťami aj novinári.

 

Organizátori im chcú vzdať poctu a osláviť slobodu tlače po tomto roku, v ktorom zomrelo nebývalé množstvo žurnalistov. Informovala o tom agentúra Reuters.

Organizátori podľa Reuters pri úvahách o tom, komu sa má vzdať hold pred začatím spúšťania kaleidoskopickej gule chvíľu pred polnocou, upozornili obzvlášť na dva tohtoročné útoky na slobodu tlače - prvým bola vražda kritika saudskoarabského korunného princa Džamala Chášukdžího na konzuláte Saudskej Arábie v Istanbule, druhým júnová streľba v redakcii novín Capital Gazette v meste Annapolis v americkom štáte Maryland, pri ktorej útočník zabil päť ľudí.

"Times Square je najdôležitejším zhromaždiskom a verejným priestorom," uviedol jeden z organizátorov osláv Tim Tompkins a dodal, že námestie je pomenované podľa denníka The New York Times a tradíciu klesajúcej gule začal v roku 1907 vydavateľ denníka Adolpf Ochs.

Odporúčame aj: Vo svete bolo zabitých až 94 novinárov, je medzi nimi aj slovenský novinár

Jedným z hostí pozvaných na pódium, ktorý bude mať tú česť stlačiť tlačidlo spúšťania kaleidoskopickej gule, bude novinárka z denníka The Washington Post Karen Attiahová. Bola to ona, ktorá pred rokom najala Chášukdžího, aby pracoval v týchto novinách. Od jeho vraždy patrí k tým, ktorí verejne kladie politikom otázky, čo sa naozaj stalo so saudským novinárom.

Časopis Time v prvej polovici decembra vyhlásil za osobnosť roka novinárov, ktorí sa postavili za pravdu a zasadili sa o fakty. Titul bol udelený zavraždenému Chášukdžímu, dvom väzneným barmským reportérom pracujúcim pre agentúru Reuters a novinárom z Capital Gazette.

Nové poznatky z vyšetrovania Chášukdžího vraždy dnes zverejnila turecká televízia A Haber. Zverejnila zábery priemyselnej kamery údajne zachytávajúcej saudskoarabský tím, ako vykladá kufre a tašky obsahujúce Chášukdžího pozostatky privezené z konzulátu do rezidencie saudskoarabského konzula v Istanbule.

Podľa medzinárodnej federácie novinárov (IFJ) tento rok pri výkone povolania prišlo vo svete o život 94 novinárov, čo je o 12 viac ako vlani.