Print this page

Ruská cenzúra skúma, či britská BBC nepropaguje teroristov Foto: BBC

Ruská cenzúra zistila v spravodajstve BBC možné prejavy propagácie terorizmu a zvažuje, či webové stránky britskej stanice neodporujú ruským zákonom.

 

Oznámila to dnes agentúra TASS s odkazom na oznámenie Roskomnadzoru, hlavnej ruskej agentúry pre kontrolu internetu. Okrem toho cenzúrna správa preverí zákonnosť šírenia signálu televíznej stanice BBC World News v Rusku.

Správa TASS konkrétny dôvod cenzúrnej previerky neuvádza, avšak podľa agentúry Reuters ide o výroky šéfa teroristickej organizácie Islamský štát abú Bakra Bagdádího, ktoré sa mali objaviť na stránkach BBC. "Vyšetruje sa, či sú tieto materiály v súlade s normami ruského práva," uvádza Roskomnadzor.

TASS v tejto súvislosti pripomína, že britský úrad pre reguláciu médií Ofcom pred vlaňajšími Vianocami obvinil ruskú propagandistickú televíziu RT, že porušila pravidlá nestrannosti. RT sa v marci a apríli údajne dopustila siedmich priestupkov, ktoré predstavujú "závažné zlyhanie pri dodržiavaní britských vysielacích pravidiel". Úrad vraj zvažuje zavedenie sankcií vrátane odobratia vysielacích práv v Británii.

Informácie o preverovaní obsahu spravodajstva BBC v Rusku sa objavili už vlani v decembri, keď Roskomnadzor prvýkrát zverejnil výhrady voči britskej stanici. Slová o "terorizme" ale zazneli dnes prvýkrát. Koncom minulého roka ruské úrady otvorene priznali, že zákrok proti britskej stanici je reakciou na možný postih, ktorému je v Spojenom kráľovstve vystavená RT.

Organizácia Islamský štát je v Rusku od konca roku 2014 zakázaná a akékoľvek zmienky o nej v médiách musia obsahovať označenie, že IS je teroristická organizácia a v Rusku stojí mimo zákon.