Print this page

Krajiny EÚ sa nezhodli na podobe smernice o ochrane autorských práv na internete Ilustr.foto Facebook

Ani štyri hodiny rokovaní nestačili zástupcom členských krajín Európskej únie na to, aby dokázali nájsť takú podobu smernice o ochrane autorských práv na internete, ktorá by bola prijateľná pre dostatočnú väčšinu.

 

Vyplýva to z diplomatických informácií ČTK. Terajšie rumunské predsedníctvo tak muselo odvolať na pondelok naplánované rokovania o konečnej podobe legislatívy so zástupcami Európskej komisie a Európskeho parlamentu.

"Pre jednotný digitálny trh môže byť (smernica) veľkým prínosom, bude ale mať aj mnohé dôsledky. Rada tak na reflexiu potrebuje viac času, aby mohla k návrhu nájsť solídny postoj," potvrdila neúspech rokovaní hovorkyňa predsedníctva Raluca Anghelová.

Krajiny sa podľa očakávaní nemôžu predovšetkým zhodnúť na spoločnej predstave textu dvoch najviac sporný častí návrhu, článkov 11 a 13. Prvý z nich má majiteľom práv - vrátane médií - zabezpečiť spravodlivý podiel z použitia ich obsahu na internete, článok 13 potom dáva internetovým platformám - napríklad YouTube - povinnosť riešiť, či užívateľmi nahrávaný obsah neporušuje autorské práva.

Okolo návrhu smernice, s ktorou Európska komisia prišla v septembri 2016 v snahe zlepšiť postavenie majiteľov autorských práv v digitálnej dobe, sa v Bruseli už niekoľko týždňov intenzívne lobuje. Jasne proti sebe stoja ekonomické záujmy veľkých internetových firiem a mediálnych domov, padajú ostré slová o "konci slobodného internetu" a "konci kvalitnej žurnalistiky".

Asi desiatka krajín - vrátane napríklad Nemecka, Talianska či Poľska - nechcela pri trinástom článku výnimku pre malé a stredné firmy. Pri článku 11 sa štáty nemôžu zhodnúť na definícii takzvaných "snipets", teda krátkych úryvkov zo správ, ktoré sa objavujú vo výsledkoch vyhľadávania alebo v aplikáciách ponúkajúcich prehľady spravodajstva.