Print this page

Premiér kritizoval médiá, nepriamo aj prezidenta (VIDEO) Ilustr.foto FB P. Pellegrini

Premiér Peter Pellegrini sa v súvislosti s vyšetrovaním a informáciami o vražde novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej dnes stretol s ministerkou vnútra Denisou Sakovou, s policajným prezidentom Milanom Lučanským,so šéfom SIS Antonom Šafárikom a generálnym prokurátorom.

„Znepokojuje ma situácia a atmosféra, ktorá dnes okolo toho vyšetrovania panuje,“ začal premiér. Zopakoval, že prioritou jeho vlády je vyšetriť vraždu a potrestať páchateľov. „Polícia, vyšetrovatelia ako aj prokuratúra odvádzajú naozaj vysokoprofesionálny výkon,“ povedal.

Znepokojuje ho však procesná stránka vyšetrovania. "Nakoľko z vyšetrovacieho spisu unikajú informácie, ktoré nikto nevie verifikovať, nadobúdajú charakter bulvárnosti či priam politickej manipulácie,“ povedal. Na tlačovej besede premiér novinárov informoval aj o tom, že polícia a prokuratúra pripravujú „nešpecifikované opatrenia“, ktoré majú týmto únikom zabrániť.

Kritizoval, že utajený spis je predmetom verejnej mediálnej témy a aj to, že informácie o utajenom svedkovi sa dostali do médií. „Ako môžeme od niekoho chcieť, aby prijal status utajeného svedka, keď na druhý deň sa jeho identita môže objaviť v médiách,“ povedal premiér, ktorý vyzval médiá, advokátov a politikov k zdržanlivosti.

Nepriamo kritizoval aj prezidenta Andreja Kisku, ktorý nedávno médiá a vyšetrovateľov ocenil. "Znepokojujú ma aj vyhlásenia niektorých ústavných činiteľov, ktorí takýto počin vynášania informácií zo spisu schvaľujú, či k nemu dokonca vyzývajú. Považujem to za nezodpovedné správanie sa voči štátu a budovaniu jeho dôvery,“ povedal Pellegrini.

Na otázky novinárov odmietol odpovedať.

K únikom informácií smerom k Norbertovi Bödörovi sa nevyjadril a nekomentoval ani to, či bývalý policajný prezident Tibor Gašpar zostane poradcom ministerky vnútra.