Print this page

Nicolas Sarkozy prehral súd s novinármi Reprofoto youtube N.Sarkozy

Bývalý francúzsky prezident Nicolas Sarkozy definitívne prehral súd so spravodajským serverom Mediapart, ktorý v roku 2012 napísal, že Líbya poskytla na Sarkozyho volebnú kampaň v roku 2007 50 miliónov eur. Informovala o tom agentúra AFP.

 

Sarkozy tvrdil, že správa je založená na falošnom dokumente. Súdy nižšej inštancie ale dali dvakrát za pravdu serveru Mediapart a ich rozhodnutie v stredu s konečnou platnosťou potvrdil súd vyššej inštancie.

V prípade figuroval spolu so Sarkozym aj jeho bývalý minister Brice Hortefeux. Kasačný súd tiež nariadil, aby exprezident aj Hortefeux zaplatili každý 2500 eur šéfovi Mediapart a dvom novinárom servera.

Mediapart v roku 2012 zverejnil dokument z decembra 2006, ktorého autorom je podľa serveru bývalý šéf líbyjských spravodajských služieb a exminister zahraničia Músa Kúsa, ktorý teraz žije v exile. Podľa dokumentu režim líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího v zásade pristúpil na financovanie Sarkozyho kampane vo výške 50 miliónov eur. Dokument ale neupresňuje, či sa tak skutočne stalo. Čiastku údajne dohovorili Kúsa, Hortefeux a francúzsko-libanonský podnikateľ Ziad Takieddine na schôdzke v októbri 2006.