Print this page

V prípade vraždy Kuciaka sa očakáva obvinenie ďalších osôb (VIDEO) Reprofoto Aktuality.sk

Prokuratúra predpokladá, že v prípade minuloročnej vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej pribudnú k súčasným štyroch obvineným ďalšie osoby. Novinárom to dnes povedal generálny prokurátor Jaromír Čižnár.


"Je veľký predpoklad, že padnú obvinenia ďalších osôb," povedal bez podrobností Čižnár.

Na jeseň zadržala polícia a následne obvinila štyri osoby. Medzi nimi je podľa dostupných informácií strelec a tiež druhotná objednávateľka vraždy Alena Zsuzsová. Podľa médií podozrivý z objednávky Kuciakovej vraždy je kontroverzný podnikateľ Marian Kočner, ktorý je väzbe kvôli inému prípadu.

Pri vyšetrovaní Kuciakovej vraždy vyšlo najavo, že obvinení zrejme pripravovali aj vraždu bývalého ministra vnútra a spravodlivosti Daniela Lipšica, terajšieho námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho a elitného prokurátora Maroša Žilinku. V tomto prípade nebol zatiaľ nikto obvinený.

Vyšetrovanie prípravy vraždy spomínaných prokurátorov a exministra bolo po dohode prokuratúry a polície odobraté vyšetrovaciemu tímu Kuciakovej vraždy a pridelené inšpekcii ministerstva vnútra, ktorá skúma trestné činy policajtov. Lipšic aj médiá tento postup kritizovali, zatiaľ čo Čižnár obhajoval. Generálny prokurátor povedal, že bez spolupráce s policajtmi by podozriví nemohli získať osobné údaje napríklad o Žilinkovi.

Odporúčame aj: Daniel Lipšic: Už nemôžem mlčať

Ďalší zástupca prokuratúry, ktorý si neželal zverejniť svoje meno, povedal, že len zhodou okolností nedošlo k vražde jednej z troch spomínaných osôb.

Podľa Čižnára prokuratúra nestihne podať obžaloby z dvojnásobnej vraždy do konca tohtoročného februára, ako pôvodne plánovala. "Chceli sme podať prvú obžaloby v domnení, že to (vražda Kuciaka) bude zdokumentované. Nepodarilo sa," povedal Čižnár bez toho uviedol nový termín.