Print this page

Karikatúra Sereny Williams nebola podľa úradov rasistická Zdroj: The Herald Sun

Austrálska tlačová rada dnes rozhodla, že vlaňajšia karikatúra tenistky Sereny Williams zverejnená v denníku The Herald Sun nebola rasistická. Mark Knight ju nakreslil po grandslamovom turnaji US Open, kde sa Williams pohádala s rozhodcom vo finále, v ktorom prehrala s Naomi Ósaka.

 

Kresliar stvárnil rozhnevanú tenistku, ako zlostne skáče po rozbitej rakete, zatiaľ čo arbiter v pozadí dohovára japonskej súperke otázkou: Nemohla by ste ju jednoducho nechať vyhrať?

Rozhodca Carlos Ramos v druhom sete udelil Serene Williams varovanie, trestný fiftín a trestný game za koučovanie, rozbitú raketu a verbálny útok. Usporiadatelia turnaja potom americkej tenistke vymerali pokutu 17.000 dolárov.

Kritici, medzi ktorými bol americký národný zväz černošských novinárov, označili Knightovu kresbu za zrejmý príklad stereotypného pohľadu na černošky. Austrálska tlačová rada dostala sťažnosti, podľa ktorých je kresba rasistická a sexistická. Dnes ale rozhodla, že to tak nie je.

"Je to nerasistická karikatúra známa väčšine austrálskych čitateľov. Rada sa domnieva, že táto karikatúra na vyjadrenie názoru využíva absurditu aj zveličovanie, ale súhlasí s názorom vydavateľov, že slečnu Williams nespodobňuje ako opicu, ale skôr ako človeka v záchvate zúrivosti," uviedla rada v zdôvodnení.

Podľa redakcie denníka ide o humorný pohľad na konflikt Williams s rozhodcom Ramosom. Nešlo podľa nej o snahu poukázať negatívne na rasu alebo pohlavie a obrázok bol nakreslený štýlom, akým autor dlhodobo pracuje.

Knight dnes oznámil austrálskej stanici ABC, že ho výrok rady potešil. "Nemienim svoje karikatúry kresliť iným spôsobom, pretože si myslím, že som veľmi slobodný a poctivý kresliar. Posudzujem veci podľa ich významu a tak ich tiež kreslím," povedal.