Print this page

Hromadnú pripomienku proti novele tlačového zákona už podpísalo viac ako tisíc ľudí Foto: Omediach.com

Poslanci Smeru Dušan Jarjabek a Miroslav Číž predložili do parlamentu návrh novely tlačového zákona, ktorým chcú do zákona opäť vrátiť inštitút práva na odpoveď aj pre politikov.

 

Zároveň požadujú, aby sa zo zákona vypustila dôležitá podmienka uverejnenia odpovede ako reakcie na článok a to, že „skutkové tvrdenie je nepravdivé, neúplné alebo pravdu skresľujúce.“

V praxi to znamená, že politici môžu toto ustanovenie využiť na promo v médiách a reagovať tak môžu na čokoľvek. Médiám hrozí, že budú plné urazených reakcií politikov, ktorí môžu reagovať aj na pravdivé tvrdenia a samozrejme vysoké pokuty.

Podrobnosti: Smer a SNS chcú z novinárov urobiť poslušné bábky

Predseda SNS Andrej Danko chce naviac právo na odpoveď rozšíriť aj na komentáre a glosy a v SNS zvažujú aj vznik štátnej tlačovej rady, ktorá by mala výkonné právomoci a dozerala by nad novinármi printových médií.

Zákon pobúril mnohých novinárov ale aj politikov či aktivistov, ktorí s návrhom novely zákona nesúhlasia a poslancom posielajú hromadnú pripomienku, pod ktorou je už viac ako tisícka podpisov.

„Predmetný návrh zákona považujeme za neopodstatnený a škodlivý,“ píšu a žiadajú vládu, aby vyslovila s poslaneckým návrhom zákona nesúhlas. „Žiadame, aby právo na odpoveď bolo naďalej možné uplatňovať iba vo vzťahu k nepravdivým, neúplným a pravdu skresľujúcim skutkovým tvrdeniam, nie aj vo vzťahu ku tvrdeniam, ktoré sú pravdivé, úplné a pravdu neskresľujúce, ako to navrhujú poslanci Jarjabek a Číž.
Žiadame, aby sa právo odpoveď nezavádzalo pre politikov, ktorí majú dostatok možností reagovať na informácie médií o nich aj bez využitia tohto inštitútu a vo vzťahu k nepravdivým informáciám môžu aj oni využívať právo na opravu.
Nesúhlasíme s tým, aby pre médiá boli zavedené finančné sankcie za neuverejnenie odpovede.“
Text možno podpísať ešte dnes 26. februára tu.