Print this page

Europoslanci sa budú zaoberať právnym štátom na Slovensku po vražde novinára Foto: Omediach.com

Európsky parlament sa dnes večer bude zaoberať správou skupiny europoslancov, ktorá vlani navštívila Slovensko kvôli vražde novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky.

 

Misia europarlamentu vtedy konštatovala, že na Slovensku pretrvávajú obavy z korupcie, ktorá podkopáva princípy právneho štátu, a že napriek výmene vlády sa v praxi veľa nezmenilo.

Skupina potom absolvovala podobnú misiu na Malte, kde bola predvlani zavraždená reportérka Daphne Caruanová Galiziová.

"Pracovná skupina v priebehu svojej činnosti odhalila niekoľko všeobecných nedostatkov, ktoré môžu oslabovať právny štát, deľbu moci a nezávislosť súdnictva v niektorých členských štátoch," uviedli autori textu, o ktorom dnes poslanci budú debatovať a v apríli hlasovať. Text tiež zdôrazňuje, že vražda Caruanovej Galiziovej, Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej vyvolala obavy medzi novinármi v celej Európskej únii.

Podľa slovenského prokuratúry čin súvisel s investigatívnou prácou novinára. Z objednania vraždy nedávno vyšetrovateľ obvinil kontroverzného podnikateľa Mariana Kočnera. Ten bol jedným z ľudí, ktorým sa Kuciak vo svojich článkoch často venoval.

Kuciak vo svojom nedokončenom článku písal okrem iného o aktivitách talianskych podnikateľov na východnom Slovensku, ktorí sú spájaní s mafiou, a o väzbách jedného z nich, Antonia Vadalu, na blízkych spolupracovníkov vtedajšieho premiéra Roberta Fica. Podľa prokurátora sa talianska stopa v kauze Kuciakovej vraždy nepotvrdila.

Vražda vyvolala v krajine najväčšej demonštrácie od pádu komunizmu v roku 1989 a tiež politickú krízu. V záujme jej riešenia rezignoval z funkcie premiér Robert Fico.