Print this page

EP vyzval Slovensko, aby urýchlene vyšetril vraždu Kuciaka a Kušnírovej Reprofoto RTVS, Akuality

Európsky parlament vyjadril dnes vážne obavy nad stavom boja proti korupcii a nezávislosťou súdnictva na Slovensku.


Poslanci v utorok prijali uznesenie, ktoré sumarizuje závery Skupiny pre monitorovanie právneho štátu (ROLMG). Monitorovacia skupina vznikla po vraždách novinárov Daphne Caruany Galizie a Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.
 
Vraždy novinárov Caruany Galizie, Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej na Slovensku, ako aj Viktorie Marinovej v Bulharsku, majú podľa poslancov odstrašujúci účinok na novinárov v celej Únii. Parlament pripomína, že silná demokracia založená na princípoch právneho štátu nemôže fungovať bez silných a nezávislých médií.
 
Uznesenie sa zasadzuje za urýchlené a úplné vyšetrenie všetkých náznakov trestných činov, a to najmä v oblasti korupcie, finančnej kriminality, prania špinavých peňazí, daňových podvodov a únikov, o ktorých písali zavraždení novinári. Malte a Slovensku odporúča plnú spoluprácu s Europolom, ktorý by mal mať neobmedzený prístup k relevantným vyšetrovacím spisom.

Odporúčame aj: Kočner sa pochválil, že do sledovania novinárov investoval za rok 200 tisíc
 
Poslanci ocenili dosiahnutý pokrok vo vyšetrovaní vrážd Kuciaka a Kušnírovej, zároveň však vyzvali na jeho pokračovanie, a to na vnútroštátnej aj medzinárodnej úrovni, s cieľom odhaliť všetky aspekty prípadu vrátane prípadných politických väzieb na spáchané trestné činy.
 
Prijatý text si všíma, že vyšetrovanie vraždy novinára a jeho snúbenice viedlo k odhaleniu údajných plánov na vraždu prokurátorov Petra Šufliarskeho a Maroša Žilinku a právnika Daniela Lipšica. V súvislosti s rozhodnutím zveriť túto časť vyšetrovania policajnej inšpekcii ministerstva vnútra poslanci zdôraznili, že ďalší vývoj budú monitorovať.

Odporúčame aj: EP vyzýva slovenskú vládu, aby zaistila novinárom bezpečnosť, všimli si aj Fica (VIDEO)

Korupcia, podvody, zneužívanie eurofondov a únos vietnamského občana

Parlament vyzval Komisiu a Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF) na riadne vyšetrenie všetkých údajných trestných činov týkajúcich sa korupcie a podvodov, vrátane zneužívania poľnohospodárskych dotácií EÚ, o ktorých boli poslanci informovaní počas svojich pracovných ciest na Slovensko. Zintenzívniť boj proti korupcii a organizovanému zločinu by však malo aj samotné Slovensko.
 
Poslanci vyjadrili znepokojenie aj v súvislosti s obvineniami z korupcie, konfliktu záujmov a beztrestnosti slovenských mocenských kruhoch a varovali pred politizáciou a nedostatkom transparentnosti v procese výberu a menovania niektorých štátnych predstaviteľov štátu, vrátane policajného prezidenta. V súvislosti s aktuálnou voľbou sudcov Ústavného súdu poslanci vyzvali, aby proces ich výberu, ako aj vymenovaní kandidáti, napĺňali najvyššie možné štandardy transparentnosti, kontroly a zodpovednosti.
 
Výbor sa vyjadril aj k únosu vietnamského občana z Nemecka, v ktorom mohla zohrať istú úlohu aj vláda SR. Poslanci vyzvali v tejto súvislosti na pokračovanie spolupráce nemeckých a slovenských orgánov a komplexné vyšetrenie prípadu, vrátane údajného zapojenia bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka.