Print this page

EP vyzýva slovenskú vládu, aby zaistila novinárom bezpečnosť, všimli si aj Fica (VIDEO) Foto: Omediach.com

Európsky parlament dnes v súvislosti s hodnotením situácie na Slovensku vyjadril vážne obavy nad stavom boja proti korupcii a nezávislosťou súdnictva. Upozornil tiež na hrozby voči novinárom na Slovensku ale aj v celej EÚ.


 
Poslanci v schválenom uznesení vyzývajú slovenskú vládu, aby zaistila novinárom bezpečnosť, a vyjadrujú znepokojenie nad vyhláseniami niektorých slovenských politikov, ktoré spochybňujú význam nezávislej žurnalistiky.

Poslanci v tejto súvislosti kritizovali napríklad verejné vyhlásenia bývalého premiéra Roberta Fica, ktoré odzneli na tlačovej konferencii z 2. októbra 2018.

 

Práve Fico a poslanci Smeru chcú sprísniť tlačový zákon, poslanec SNS Karol Farkašovský dokonca volá po štátnej kontrole novinárov.

Podrobnosti: Poslanci Smeru chcú obmedziť slobodu tlače, SNS ju chce kontrolovať štátnou radou

Uznesenie EP si všíma aj diskusie o úpravách tlačového zákona na Slovensku. Revízia aktuálneho právneho rámca poskytuje príležitosť na posilnenie slobody médií a novinárov, tvrdia poslanci, jedným dychom však dodávajú, že súčasný legislatívny návrh predstavuje riziko obmedzenia slobody médií.

EP odsúdil nedostatok transparentnosti vo vlastníctve médií na Slovensku. Schválený text sa zároveň v nadväznosti na odchod viacerých novinárov z RTVS zamýšľa nad mierou nezávislosti a kvality verejnoprávnych médií v krajine.

Odporúčame aj: EP vyzval Slovensko, aby urýchlene vyšetril vraždu Kuciaka a Kušnírovej

Parlament pripomína, že silná demokracia založená na princípoch právneho štátu nemôže fungovať bez silných a nezávislých médií.