Print this page

Kňaz pálil Harryho Pottera a ďalšie knihy, redaktorka si myslela, že ide o 1. apríl Foto: SMS Z NIEBA

Kňaz jednej z farností blízkosti severopoľského Gdansku zorganizoval cez víkend pálenie kníh o čarodejníckom učňovi Harry Potterovi, ale aj ďalších literárnych diel alebo figúrok zvierat.

 

Predmety prinesené veriacimi vzplanuli pri akcii v štýle stredovekej katolíckej inkvizície preto, že podľa miestnych duchovných v sebe skrývajú zlú moc.

Na víkendovú akciu upozornila na svojom facebooku spoločnosť SMS z neba, ktorá zverejnila fotografie kňaza sprevádzaného dvomi miništrantmi, ako stoja nad hromadou kníh a hračiek nahádzaných do ohniska.

Reportérka televízie TVN24, ktorá najprv považovala správu šíriacu sa po sociálnych sieťach za aprílový žart, hovorila s ľuďmi, ktorí sa pálenia kníh zúčastnili. Kňaz ich údajne vyzval, aby očistili svoje príbytky od predmetov spojených s nekatolíckymi kultami a mágiou. V ohni sa preto ocitlo vedľa bestsellerov britskej spisovateľky J.K. Rowlingovej, ktoré časť konzervatívneho kléru dlhodobo kritizuje za údajnú propagáciu čiernej mágie, tiež diela hinduistických mudrcov či romantická upírska sága Twilight. Zhorelo aj niekoľko figúrok zvierat či masky ​​zrejme dovezené z ciest mimo Európy.

Samotní predstavitelia farnosti s poľskými médiami o akcii nehovorili, na facebooku ju však komentovali odkazmi na biblické citáty o pálení magických kníh a zobrazení nekresťanských modiel.

Medzi stovkami väčšinou kritických reakcií na sociálnych sieťach sa objavili pripomienky celosvetového sexuálneho škandálu zasahujúceho katolícku cirkev aj jej temné činy zo stredoveku. "Nikdy som nestretol nikoho, kto by znásilňoval, vraždil a kradol v mene Harryho Pottera. V mene Biblie áno," odkázal kňazom jeden z diskutujúcich.

Na správu reagoval aj zástupca primátora Gdansku Piotr Borawski. Na twitteri napísal, že upovedomil úrady kvôli nedovolenému zakladaniu ohňa a pálenie plastov a ďalších ovzdušie škodlivých materiálov.