Print this page

Zahraniční novinári píšu Zuzane Čaputovej: Zastavte útoky Fica na slobodu médií Foto: FB Zuzana Čaputová

Pár dní na to, ako bola Zuzana Čaputová zvolená za prezidentku Slovenska, sa v Európskom stredisku pre slobodu tlače a médií (ECPMF) spojilo niekoľko dôležitých medzinárodných organizácií špecializujúcich sa na ochranu slobody tlače, aby ju upozornili na ohrozenie slobody tlače novinárov zo strany vládnych strán a hlavne Roberta Fica.

 

Na úvod otvoreného listu Čaputovej zablahoželali k zvoleniu za prezidentku a ocenili jej doterajší boj proti korupcii. „Korupcia je jedným z najväčších nepriateľov slobody tlače na celom svete a v rámci EÚ,“ píšu a v liste vyzdvyhujú prácu Jána Kuciaka a potrebu potrestať vinníkov jeho vraždy a vraždy Martiny Kušnírovej.

V liste neskrývajú znepokojenie z posledného vývoja na Slovensku. "Žiadame Vás o podporu v súvislosti s posledným vývojom: Robert Fico nedávno obnovil svoje útoky proti médiám a novinárom tým, že ich urážal a očierňoval. Tieto obvinenia prispievajú k toxickej atmosfére pre novinárov medzi verejnosťou, ktorá môže ľahko prekročiť medzinárodné hranice,“ píšu v liste.

Odporúčame aj: Fico novinárom: Nemám pred vami žiaden rešpekt, budem s vami bojovať! (VIDEO)

Najnovšie pokusy o zmenu slovenského tlačového zákona 2008 zavedením „ práva na odpoveď“ predstavujú, ako upozorňujú, vážnu hrozbu pre slobodu tlače a médií. 

„Návrh zaviazať médiá, aby zverejňovali odpovede politikov na kritické názory, je zbytočný, neprijateľný a nie je v súlade s najlepšími európskymi normami. Nesie vysoké riziko masívneho politického zasahovania, ktoré by viedlo k zvýšeniu autocenzúry v médiách na Slovensku,“ píšu.

Podrobnosti: Smer a SNS chcú z novinárov urobiť poslušné bábky

Vyzývajú preto parlament, aby tento pozmeňujúci a doplňujúci návrh neprijal. Pripomínajú, že aj doterajší prezident Andrej Kiska povedal, že ak by bol takýto zákon prijatý počas jeho funkčného obdobia, odmietol by ho podpísať.

„My, dolupodpísané organizácie, Vás vyzývame, aby ste využili svoje právo veta proti navrhovaným zmenám tlačového zákona, aby ste dodržiavali Európsku chartu slobody tlače a robili všetko, čo je vo Vašich silách, aby sa zvýšila bezpečnosť novinárov na Slovensku,“ píšu v liste tieto organizácie:
 
European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF)
Article 19
Articolo 21 (Italy)
Committee to Protect Journalists (CPJ)
European Federation of Journalists (EFJ)
International Federation of Journalists (IFJ)
Osservatorio Balcani Caucaso Transeuropa (OBCT)
Ossigeno per l’Informazione (Italy)
South East Europe Media Organisation (SEEMO)

Proti prijatiu zmien v tlačovom zákone a útokom Fica proti novinárom sa za posledné mesiace viackrát ohradili aj slovenské médiá.