Print this page

Vedci dnes zverejnili vôbec prvú snímku čiernej diery (FOTO) Foto: Event Horizon Telescope

Európska komisia dnes predstavila historicky prvú snímku čiernej diery, ktorú získala vďaka iniciatíve Event Horizon Telescope. Tento významný objav je vizuálnym dôkazom o výskyte čiernych dier a posúva hranice modernej vedy.

 

Historicky prvé pozorovanie čiernej diery je výsledkom rozsiahlej medzinárodnej výskumnej spolupráce v rámci programu Event Horizon Telescope (EHT), kde zohrávali kľúčovú úlohu výskumníci financovaní z prostriedkov EÚ.

Prvá úspešne zachytená snímka čiernej diery bola predstavená na šiestich tlačových konferenciách, ktoré prebiehali v rovnakom čase na celom svete.

"Tento významný vedecký úspech predstavuje prelom v našom chápaní čiernych dier, potvrdzuje predpovede Alberta Einsteina o všeobecnej teórii relativity a otvára nové brány pátraniu v našom vesmíre," píše EK v tlačovej správe.

„Veda sa často inšpiruje literatúrou a čierne diery sú už roky predmetom našich snov a zvedavosti. Dnes vďaka prínosu európskych vedcov existencia čiernych dier už nie je len teoretickým konštruktom. Tento úžasný objav dokazuje, že vďaka spolupráci s partnermi na celom svete možno dosiahnuť nemysliteľné a posúvať hranice našich poznatkov,“ povedal Komisár Carlos Moedas zodpovedný za výskum, vedu a inovácie.

Čierne diery sú mimoriadne koncentrované kozmické telesá, ktoré obsahujú neuveriteľné množstvá hmoty na malom priestore. Majú extrémny vplyv na svoje okolie: zakrivujú časopriestor a prehrievajú akýkoľvek materiál, ktorý do nich vstúpi. Zachytená snímka odhaľuje čiernu dieru v strede obrovskej galaxie v súhvezdí Panna s názvom Messier 87. Táto čierna diera sa nachádza 55 miliónov svetelných rokov od Zeme a jej hmota je 6,5 miliardy ráz väčšia oproti nášmu Slnku.

Tlačová konferencia, na ktorej sú zverejnené výsledky výskumu: