Print this page

V škôlke v Barcelone si neprečítajú rozprávky o Červenej Čiapočke či Šípkovej Rúženke, sú sexistické Foto TV Nova

V detskej knižnici jednej základnej školy v Barcelone už si nebudú môcť deti požičať knižku o Červenej Čiapočke ani o Šípkovej Rúženke.

 

Školská komisia pre rodovú rovnosť totiž dospela k záveru, že asi dve stovky rozprávkových príbehov v ponuke tamojšej knižnice sú "sexistické" a prispievajú k šíreniu stereotypov o mužskej a ženskej úlohe, informovali španielske médiá.

Z oddelenia knižnice pre deti do šiestich rokov v barcelonskej škole Taber zmizlo po hodnotení školskej komisie asi 30 percent knižiek. Ako kritérium pri hodnotení slúžilo okrem iného, ​​koľko postáv v príbehu je mužských a koľko ženských, aké úlohy v rozprávke zastávajú a koľko je v deji násilia.

Vedľa rozprávky o Červenej Čiapočke, ktorú zožerie vlk a potom ju zachráni statočný poľovník, nezostal v škole v katalánskej metropole ušetrený ani príbeh o svätom Jurajovi. V ňom podľa legendy statočný rytier premôže draka a zachránenej princeznej dá červenú ružu, ktorá vyrástla na mieste boja z dračej krvi.

Hodnotenie knižiek je súčasťou katalánskeho projektu "Knižnica a rodová rovnosť"; podobný projekt existuje napríklad aj v susednom regióne Valencia. Katalánska vláda sa k stiahnutiu rozprávok z knižnice v barcelonskej škole nechcela vyjadrovať. Denníku ABC povedala, že "školy majú svoju autonómiu a môžu samy rozhodovať o knihách, ktoré žiakom a deťom ponúkajú".

Kriticky sa ku kauze postavila napríklad madridská politička z Ľudovej strany (PP) Isabel Ayusová. "Takéto rozprávky vychovali celé generácie ... a keď sa rodičom niektoré z nich zdajú pre ich deti nevhodné, tak nech im ich nečítajú, ale tradičné príbehy by sme nemali démonizovať," povedala Ayusová denníku ABC.