Print this page

Polícia v Severnom Írsku zadržala dvoch mladíkov kvôli smrti novinárky Foto: FB L.K.

Severoírska polícia dnes oznámila, že zadržala dvoch mladíkov v súvislosti s vraždou 29-ročnej novinárky Lýry McKeeovej počas nepokojov v Londonderry v noci zo štvrtka na piatok. Informovala o tom na svojom webe spravodajská stanica BBC.

 

Polícia uviedla, že ju situácia v Severnom Írsku veľmi znepokojuje, a varovala pred "novým pokolením teroristov".

Podľa oznámenia severoírskej polície sú zatknutí dvaja muži vo veku 18 a 19 rokov. Zadržaní boli na základe zákona o boji proti terorizmu.

McKeeovú zasiahol projektil vo chvíli, keď vo štvrtok pred polnocou sledovala dianie. Polícia uviedla, že ozbrojený muž strieľal po policajtoch okolo 23:00 miestneho času (okolo polnoci SELČ). Novinárka v tom čase stála v blízkosti jedného policajného vozidla.

Zábery kamerového systému zaznamenali jej posledné momenty pred zasiahnutím a z mobilného telefónu zachytili podozrivého človeka, čo strieľal. Na videu, ktoré polícia zverejnila, je vidieť maskovaný útočník, ktorý sa vykloní z úkrytu a zdá sa, že strieľa na políciu a prizerajúcich ľudí.

Polícia bezprostredne označila za možného páchateľa nacionalistickú organizáciu Nová IRA. Udalosť tiež začala vyšetrovať ako teroristický prípad.

Pred "novým pokolením teroristov" varoval detektív Jason Murphy, ktorý vedie vyšetrovanie. "Včera (v piatok) sme zaznamenali, že veľká časť komunít v Severnom Írsku políciu a jej prácu podporuje, stojí za mierovým procesom," uviedol Murphy.

"To sa včera (v piatok) viditeľne prejavilo vo (štvrti) Creggan - v komunite, ktorá dlho žije v strachu a z veľkej časti ju ako rukojemníkov drží teroristická organizácia, ktorá tvrdí, že komunitu reprezentuje," dodal detektív.

Tri desaťročia sektárskeho násilia v Severnom Írsku medzi protestantskými unionistami a katolíckymi republikánmi, ktoré si vyžiadalo už viac ako 3600 obetí, ukončila na veľkonočný Veľký piatok v roku 1998 mierová dohoda medzi oboma znepriatelenými stranami. Nová IRA (Írska republikánska armáda) však dohodu odmieta.

Násilnosti v štvrti Creggan vypukli vo štvrtok večer po policajnej razii, ktorej cieľom bolo zabrániť útokom naplánovaným na tento víkend. Výtržníci hádzali po policajtoch desiatky zápalných fliaš a zapálili pri tom dve autá.