Print this page

K vražde novinárky sa prihlásila Nová IRA Foto: FB L.K.

K zodpovednosti za vraždu novinárky Lýry McKeeovej pri nepokojoch v severoírskom meste Londonderry sa dnes prihlásila radikálna republikánska organizácie Nová IRA.

 

29-ročnú ženu podľa nej zabil jej "dobrovoľník", informoval dnes denník The Irish News. Pozostalým Nová IRA vyjadrila "plné a úprimné" ospravedlnenie. Severoírska polícia dnes oznámila, že v súvislosti so smrťou McKeeová zadržala 57 ročnú ženu.

McKeeovú zasiahol projektil vo chvíli, keď vo štvrtok pred polnocou sledovala nepokoje v Londonderry, severoírskom meste, ktoré leží pri hranici s Írskou republikou a v minulosti sa stalo miestom krvavých stretov medzi prevažne protestantskými unionistami a prevažne katolíckymi republikánmi.

Podľa agentúry Reuters nebola vonku pracovne. V čase svojej smrti McKeeová pracovala na knihe o záhadných zmiznutiach niekoľkých detí a mladých mužov počas konfliktu v Severnom Írsku. Čin polícia vyšetruje ako terorizmus.

Skupina Nová IRA dnes uviedla, že novinárka bola zabitá v okamihu, keď "stála vedľa síl nepriateľa", ako označuje skupina britskú políciu. Práve na policajtov podľa vyhlásenia mieril strelec. "Dali sme našim dobrovoľníkom inštrukcie, aby boli nanajvýš opatrní, až sa bude v budúcnosti čeliť nepriateľom, a prijali sme opatrenia, aby sme to zaistili," uviedla Nová IRA.

Policajti v súvislosti so smrťou McKeeovej zadržali dvoch mladíkov, v nedeľu ich ale bez obvinenia prepustili. Znamená to, že polícia po strelcovi naďalej pátra, poznamenala agentúra AP.

Už bezprostredne po útoku polícia označila za možného páchateľa organizáciu Nová IRA, ktorá sa usiluje o zjednotenie Severného Írska, súčasti Spojeného kráľovstva, s Írskou republikou.

Dlhoročné sektárske násilie v Severnom Írsku ukončila v roku 1998 takzvaná veľkopiatková dohoda. Nová IRA (Írska republikánska armáda) ju ale odmieta.