Print this page

Der Spiegel tvrdí, že video sa Strachom nezverejnili cielene práve teraz Reprofoto Spiegel

Nemecký časopis Der Spiegel videonahrávku s politikom Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Heinzom-Christianom Strachom nezverejnil krátko pred voľbami do Európskeho parlamentu zámerne.

 

Tvrdí to redaktor týždenníka Wolf Wiedmann-Schmidt. Kvôli videu, na ktorom Strache rokuje s údajnou neterou ruského oligarchu o politickej podpore výmenou za získanie verejných zákaziek, padla v sobotu rakúska vláda, v ktorej bol Strache vicekancelár. Vzdal sa aj postu predsedu FPÖ.

"Video sme mali asi mesiac a vyhodnocovali sme ho. A keď sme si boli istí, že je autentické a pravdivé, povedali sme si, že ho zverejníme," uviedol dnes Wiedmann-Schmidt v nemeckej televízii n-tv.

Pri rokovaní zachytenom na tajne urobené videonahrávke sa hovorilo o tom, že žena vydávajúca sa za neter ruského oligarchu by mohla kúpiť podiel v bulvárnom denníku Kronen Zeitung, najčítanejšom rakúskom denníku, a jeho prostredníctvom podporovať Stracheho protiimigračnú stranu. Za odmenu by v okamihu, keď sa FPÖ dostane k moci, získala v Rakúsku verejné obstarávanie v stavebníctve. Schôdzka sa konala predvlani v júli, niekoľko mesiacov pred parlamentnými voľbami v Rakúsku. Po nich FPÖ vstúpila do vládnej koalície s ľudovcami Sebastiana Kurza.

Na videonahrávku robil jasné narážky už v apríli nemecký komik Jan Böhmermann, keď získal rakúsku televíznu cenu Rómami. Hovorí sa o tom, že za videom, ktoré bolo podľa všetkého pascou na Stracheho a jeho pobočníka Johanna Gudenusa, ktorý bol na schôdzke tiež, stojí práve Böhmermann.

Od koho Der Spiegel nahrávku získal, Wiedmann-Schmidt kvôli ochrane zdrojov neprezradil. Podľa denníka Süddeutsche Zeitung, ktorý ju tiež zverejnil, jeho novinári materiál uložený na USB kľúči dostali v istom opustenom hoteli.

Rakúsky ľudovecký kancelár Sebastian Kurz v sobotu vypovedal koalícii s protiimigračnou FPÖ .

Švajčiarsky denník Neue Zürcher Zeitung k afére okolo Stracheho napísal, že treba vysvetliť okolnosti vzniku videonahrávky. "Zostáva nejasné, ako video vzniklo, aké motívy stoja za zinscenováním (stretnutia s údajnou príbuznou ruského oligarchu) a prečo bol film zverejnený až dva roky po svojom vzniku", uvádza denník. Je to nutné, pretože "inak sa politika utopí v jedovatej zmesi sprisahaneckých teórií a dopadov, čo udržuje pri živote populizmus".