Print this page

Podrobnosti, ako budú zverejňované výsledky volieb do Európskeho parlamentu Foto_ EP

Voľby do Európskeho parlamentu sa konajú v štátoch EU priebežne od 23. do 26. mája. Na Slovensku budú 25. mája. Výsledky budú zverejňované postupne v jednotlivých krajinách ale aj v EP.

 

Parlament zverejní prvé vnútroštátne prieskumy v nedeľu približne o 18.00 hod. a prvý súhrnný odhad rozdelenia kresiel v povolebnom pléne - založený na dostupných informáciách z členských štátov - približne o 20.15 hod. Dáta budú k dispozícii na webovej stránke https://www.vysledky-volby.eu/.

Projekcie rozdelenia mandátov v novom EP budú aktualizované v priebehu večera a noci na základe prichádzajúcich čiastkových či konečných výsledkov z jednotlivých členských štátov. Predbežné celkové výsledky sa očakávajú približne o 23.15 hod.

Podrobný harmonogram zverejňovania odhadov a výsledkov je k dispozícii tu.

Na webovej stránke https://www.vysledky-volby.eu/ nájdete informácie o výsledkoch v jednotlivých členských štátoch, mandátoch politických skupín, kreslách získaných politickými stranami, počtoch zvolených poslancov a poslankýň a o účasti. Tohtoročné výsledky bude možné porovnať s predchádzajúcimi voľbami do EP, kalkulačka umožní spočítať počet mandátov prípadných koalícií a samostatný nástroj umožní stiahnutie aplikácie.

Komplexný prehľad pravidiel a časov hlasovania, kandidátnych listín, poslancov EP uchádzajúcich sa o znovuzvolenie a výsledkov predchádzajúcich volieb do EP v jednotlivých členských štátoch Únie je k dispozícii tu.

Článok vznikol na základe spolupráce Omediach.com a Kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku.