Print this page

Monika Tódová: Sociálku k nám domov poslal Kočner, keď nás dal sledovať Foto: Reprofoto RTVS

Pred dvoma rokmi redaktorka Denníka N Monika Tódová upozornila na to, že bez zjavného dôvodu k nej domov prišla sociálka. Dnes vyšlo najavo, že to nebola náhoda. Bol za tým Marián Kočner, ktorý sledoval novinárov a pre ktorého okrem iných pracoval aj riaditeľ odboru ústredia práce.


Večer o prípade informovala televízia Markíza aj samotná redaktorka Monika Tódová.

„Terénny pracovník mi v lete 2017 hovoril, že ho prekvapilo, že mal ísť k nám domov na kontrolu, a poslal ho riaditeľ Juraj Škrip. To meno mi nič nehovorilo. Polícia teraz zistila, že aj on bol súčasťou komanda na sledovanie novinárov,“ napísala dnes redaktorka Denníka N

Redaktorka popísala zvláštny rozhovor, z ktorého je zrejmé, že ako bola kontrola nepríjemná jej, tak bola nepríjemná aj pracovníkovi, ktorého Škrip poslal. „Medzitým som vyplnila osobné údaje celej rodiny, ako aj kolónku, kde som zamestnaná. Nevedela som, že vyplňujem dotazník pre Kočnera.,“ napísala redaktorka.

Odporúčame aj: Neobvyklú kontrolu sociálky pred mesiacom odsúdila ombudsmanka

„Niekoľko dní nato mi jeden policajt z NAKA povedal, že už zistili ďalšie osoby, ktoré sa vraj podieľali na sledovaní novinárov. Miroslav Kriak (bývalý zamestnanec finančnej správy), ktorého si na sledovanie najal Peter Tóth, a toho zasa Kočner, ich mená pôvodne nechcel na výsluchu povedať, „aby ich neohrozil“. No napokon sa ukázalo, že jednou z osôb zapojených do sledovania bol Juraj Škrip, riaditeľ odboru ústredia práce. Zrazu to celé dávalo zmysel," píše Tódová.

"Všetci vtedy súhlasne tvrdili, že výber klienta na návštevu v rodine bol vykonaný nadriadenou terénneho sociálneho pracovníka, nebol nikým ovplyvňovaný. Juraj Škríp v tom čase rezolútne odmietol, že by akokoľvek zasahoval do výberu klienta," povedala TV Markíza hovorkyňa ústredia Jana Lukáčová.

"Od mája nás Kriak sledoval. Opisoval, ako a kde bývame, kedy vozíme deti do školy, či máme otvorené okno na byte, kde parkuje naše auto. A keď pri našich dverách zazvonila sociálka, bolo to len pokračovanie sústredeného tlaku Kočnera na novinárov,“ popisuje novinárka, ako boli ona, jej manžel novinár Mirek Tóda aj s deťmi mesiace sledovaní.

Odporúčame aj: Kočner sa pochválil, že do sledovania novinárov investoval za rok 200 tisíc

Podľa Markízy policajti Juraja Škrípa vypočuli a pýtali sa ho na jeho účasť pri sledovaní novinárov. Vraj sa k nej mal priznať. Minulý týždeň dal v páci výpoveď. Televízia ho oslovila, reagovať odmietol.

Vo veci sledovania novinárov zatiaľ nie je nikto obvinený. Medzi sledovanými novinármi bol aj zavraždený Ján Kuciak, z objednávky jeho vraždy je obvinený Kočner.