Print this page

Úradnícka vláda v Rakúsku je terčom kritiky za prístup k médiám Reprofoto FB A. Van der Bellen

Nová rakúska kancelárka Brigitte Bierleinová sa dnes stala terčom kritiky novinárskych organizácií.

 

Ministrom svojej úradníckej vlády totiž rozdala pokyn, podľa ktorého sa majú vyhýbať kontaktu s novinármi a rozhovory poskytovať len po predchádzajúcom súhlase zo strany kancelárkinho úradu. Informovala o tom agentúra APA.

Bierleinová, ktorá sa po páde vlády kancelára Sebastiana Kurza stala prvou ženou na čele rakúskeho kabinetu, rozdala v stredu na prvom zasadnutí úradníckej vlády ministrom dokument s názvom "Základné pravidlá práce s médiami". V ňom podľa agentúry APA kancelárka vyzýva, aby sa ministri vyhýbali priamemu kontaktu s novinármi a rozhovory poskytovali len po predchádzajúcej dohode s jej úradom.

Niekoľko organizácií rakúskych novinárov v dnešnom vyhlásení uviedlo, že ani prechodná úradnícka vláda sa nemôže vyhnúť kritickej kontrole zo strany verejnosti. Priamy kontakt jej členov s novinármi je preto podľa nich "bezpodmienečne nutný". Bierleinovú novinári vyzvali, aby pokyn vzala späť. Uchlácholiť sa nedali ani vysvetlením, ktoré v reakcii na kritiku poskytol jej úrad. Ten upozornil na "zvláštnu formu" súčasnej vlády, v ktorej zasadli miesto politikov odborníci a úradníci.

Prvá úradnícka vláda v dejinách povojnového Rakúska má doviesť krajinu k predčasným voľbám na začiatku septembra. Prezident Alexander Van der Bellen sa ich rozhodol vypísať potom, čo sa rozpadla koalícia ľudovcov (ÖVP) kancelára Kurza a protiimigračnej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ). Dôvodom bolo zverejnenie tajne vytvoreného videa, na ktorom vtedajší predseda FPÖ Heinz-Christian Strach pred voľbami v roku 2017 sľubuje domnelej neteri ruského oligarchu štátne zákazky výmenou za podporu svojej strany v predvolebnej kampani.