Print this page

OSN odporúča kvôli vražde novinára vyšetrovať saudského korunného princa Foto: Archív Dž.Ch.

Osobitná spravodajkyňa OSN pre ľudské práva Agnes Callamardová odporučila začať vyšetrovanie saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána a ďalších predstaviteľov kráľovstva v súvislosti s minuloročnou vraždou novinára Džamal Chášukdžího.

 

Odporúča tiež, aby generálny tajomník OSN António Guterres zorganizoval medzinárodné trestné vyšetrovanie prípadu, ktorý Callamardová označuje za "mimosúdnu popravu". Rijád označil správu za nedôveryhodnú.

Chášukdží bol kritikom Rijáde a zabitý bol brutálnym spôsobom vlani, keď navštívil saudskoarabský konzulát v Istanbule. Jeho telo sa nenašlo. Okolnosti naznačovali, že išlo o naplánovanú akciu, ktorá sa nemohla odohrať bez vedomia najvyšších predstaviteľov v Rijáde, čo ale Saudská Arábia vždy popierala.

Rijád dostal správu Callamardovej s predstihom. Dnes popoludní saudskoarabský štátny minister pre zahraničné záležitosti Ádil Džubajrá na twitteri dokument odmietol s tým, že neobsahuje nič nové. "Správa osobitnej spravodajkyne OSN pre ľudské práva obsahuje jasné protichodné údaje a neopodstatnené obvinenia, čo spochybňuje jej dôveryhodnosť," napísal Džubajrá.

Správa uvádza, že by sa mala prešetriť aj možná úloha korunného princa s ohľadom na existujúce "vierohodné dôkazy". Správa, ktorá má 101 strán, obsahuje viac ako desať odporúčaní. Vyšetrovať by sa podľa nej mala aj prípadná úloha bývalého princovho poradcu Saudi Kahtáního. "Nedospeli sme v otázke viny (týchto dvoch mužov) k záveru. Súdime, že existuje dôveryhodný dôkaz, ktorý si zasluhuje ďalšie vyšetrovanie," píše sa v dokumente.

Materiál Callamardovej sa opiera o nahrávky a forenznu prácu tureckých vyšetrovateľov a tiež o informácie o súdoch s podozrivými v Saudskej Arábii. Callamardová uviedla, že podľa nahrávok nemôže definitívne potvrdiť, že počula zvuk píly, ako uviedli tureckí vyšetrovatelia. Správa uvádza, že podľa vyšetrovateľov v Turecku a ďalších krajinách nahrávky nasvedčujú tomu, že mohli byť Chášukdžímu aplikované do žíl sedatíva a že následne bol udusení igelitovou taškou.

Dokument tiež obsahuje údajné úryvky rozhovorov v budove konzulátu tesne predtým, než tam Chášukdží prišiel. Saúdskoarabskí predstavitelia podľa nich hovoria o rozrezanie tela. "Kĺby budú oddelené. To nie je problém. Telo je ťažké. Prvýkrát budem rezať na zemi. Ak vezmeme plastové tašky a budeme ho rezať na kusy, bude to hotovo. Každý zabalíme zvlášť," povedal podľa správy forenzný expert Salah Tubajdží. "Môj priamy nadriadený si nie je vedomý toho, čo robím. Nie je tu nikto, kto by ma ochránil," povedal tiež. Jeho komplic Mahir Abdalazíz Mutrib sa následne podľa správy spýtal, či "už prišlo obetné zviera". Chášukdžího meno ale priamo spomenuté nebolo.

Saudská Arábia spočiatku Chášukdžího smrť popierala, ale neskôr priznala, že bol zabitý. Kvôli Chášukdžího smrti Rijád postavil pred súd 11 podozrivých. V správe vyšetrovateľky OSN sa odporúča tento súdny proces pozastaviť, ak sa nemá justícia dopustiť omylu. V ďalšom jej odporúčaní sa píše, že Saudská Arábia musí zodpovednosť za vraždu prijať a rodine zaplatiť odškodné.

Ďalej správa odporúča sankcie, ktoré zahrnú princa Muhammada a jeho osobné imanie, ak sa nepreukáže, že nenesie zodpovednosť.

Saudskoarabský prokurátor, ktorý bol osobne na mieste v Turecku, oznámil, že telo bolo rozrezané a odvezené z konzulátu. Doteraz sa ale nenašlo.

"Zvláštna vyšetrovateľka dospela k záveru, že sa pán Chášukdží stal obeťou naplánovanej vraždy, mimosúdnej popravy, za ktorú je podľa medzinárodných zákonov o ľudských právach zodpovedná Saudská Arábia," stojí v texte, ktorý vznikol po polročnom vyšetrovaní.

Callamardová bola v Turecku s tímom forenzných a právnych odborníkov a informácie o svojom vyšetrovaní jej poskytlo tiež Turecko.