Print this page

Poľský vicepremiér sľubuje návrat médií do poľských rúk FOto: Jaroslaw Gowin

Poľskej vládnucej strane Právo a spravodlivosť (PiS) pripadne podľa vicepremiéra Jaroslawa Gowino v prípade volebného víťazstva úloha vrátiť médiá pôsobiace v jeho krajine do poľských rúk. Informoval o tom internetový portál Onet.pl. Gowin je presvedčený o tom, že zahraniční majitelia médií budú vždy reprezentovať záujmy tej krajiny, odkiaľ pochádzajú.

 

"Štát a národ, ktoré si vážia samy seba, nemôžu dopustiť, aby väčšina médií mala zahraničných vlastníkov," povedal Gowin. "A to je jasný úloha, ktorá stojí pred našou vládou, pokiaľ zostane pri moci v budúcom volebnom období," dodal vicepremiér. Poľsko čakajú parlamentné voľby v októbri alebo v novembri. Politici z Práva a spravodlivosti, ktoré vládne od roku 2015, opakovane vyhlasujú, že médiá so zahraničnými vlastníkmi prevedú pod poľskou kontrolu. Opozícia to kritizuje ako snahu médiá umlčať.

Právo a spravodlivosť v uplynulých rokoch ovládlo verejnoprávnu Poľskú televíziu, ktorej spravodajstvo je podľa opozície i nezávislých expertov príliš priaznivé pre túto národno-konzervatívnu stranu a naopak nepomerne kritické k jej oponentom.

Agentúra Reuters pripomína, že nemecká mediálna skupina Axel Springer v Poľsku vlastní tamojšiu edíciu týždenníka Newsweek a bulvárny denník Fakt, oba tieto denníky sú voči súčasnej vláde často kritické.

"Prečo máme vychádzať z toho, že nemeckí majitelia sú horší vlastenci ako my. ... A ako dochádza ku konfliktu medzi Poľskom a Nemeckom, tak tie noviny zastupujú nemecký uhol pohľadu a nemeckej záujmy," povedal Gowin.

Americká vláda sa predvlani ohradila proti tomu, keď sa poľská Rada pre rozhlasové a televízne vysielanie pokúsila potrestať pokutou spravodajskú televíziu TVN24 kvôli reportážam o protivládnych demonštráciách v parlamente v roku 2016. Mediálna skupina TVN, pod ktorú TVN24 spadá, patrí americkej mediálnej spoločnosti Discovery.