Print this page

Spravodajkyňa odporúča tím OSN pre vyšetrovanie vrážd, ako bola nedávno vražda novinára Reprofoto Youtube RBH

Osobitná spravodajkyňa OSN pre mimosúdne a svojvoľné popravy Agnès Callamardová dnes vyzvala na posilnenie právomocí OSN, aby svetová organizácia mohla vyšetrovať trestnú zodpovednosť v prípadoch, ako je minuloročná vražda saudskoarabského novinára Džamala Chášukdžího na saudskoarabskom konzuláte v Istanbule. Členské štáty by podľa nej napríklad mohli vytvoriť stálu jednotku, ktorá by vyšetrovala vraždy aktivistov alebo obhajcov ľudských práv.

 

Callamardová dnes Rade OSN pre ľudské práva predstavila správu o vražde Chášukdžího. Už od minulého týždňa, kedy správu dostal s predstihom Rijád, sú známe jej hlavné závery. Dokument okrem iného obviňuje Saudskú Arábiu z úmyselnej popravy Chášukdžího.

Callamardová dnes zdôraznila, že vyšetrovanie zo strany Saudskej Arábie je nedostatočné a nepodarilo sa mu zistiť, kto mohol byť zadávateľom vraždy. Saudskoarabskí vyšetrovatelia podľa spravodajkyne takisto ignorovali kľúčových svedkov. "Vyšetrovanie vykonávané saudskými úradmi nedokázalo určiť reťazec rozkazu," konštatovala dnes Callamardová.

Callamardová v súvislosti s vraždou odporúčala začať vyšetrovanie saudského korunného princa Muhammada bin Salmána a ďalších predstaviteľov kráľovstva. Odporúča tiež, aby generálny tajomník OSN António Guterres zorganizoval medzinárodné trestné vyšetrovanie tejto "mimosúdnej popravy".

Callamardová dnes vyzvala na vytvorenie vyšetrovacieho útvaru, ktorý by mohol začať vyšetrovanie a zbierať dôkazový materiál, čím by umožnil konanie spravodlivých a nezávislých procesov. Takáto jednotka by podľa spravodajkyne mohla byť ustanovená rezolúciou Valného zhromaždenia OSN alebo Radou OSN pre ľudské práva.

Saudská Arábia priznala, že sa vražda Chášukdžího stala, ale dôrazne odmieta, že by s ňou mal niečo spoločné korunný princ. Saudskoarabský vyslanec pri OSN v Ženeve dnes povedal, že správa Callamardovej je založená na predsudkoch.

Materiál Callamardovej sa opiera o nahrávky a forenznú prácu tureckých vyšetrovateľov a tiež o informácie o súdoch s podozrivými v Saudskej Arábii. Kvôli Chášukdžího smrti Rijád postavil pred súd 11 podozrivých.

Novinára Chášukdžího, ktorý písal okrem iného stĺpčeky pre americký denník The Washington Post, zavraždilo vlani v októbri špeciálne saudskoarabské komando, keď si na konzuláte v Istanbule chcel vybaviť doklady pre chystanú svadbu s tureckou snúbenicou. Telo sa nenašlo. Podľa audionahrávok, ktoré dala Ankara k dispozícii aj americkej tajnej službe CIA, bol novinár na konzuláte brutálne zavraždený a asi rozštvrtený.