Print this page

Reportéri bez hraníc žiadali prepustenie novinárov Reprofoto Youtube RBH

Medzinárodná mimovládna organizácia Reportéri bez hraníc dnes informovala, že v apríli jej zástupcovia navštívili Saudskú Arábiu a požadovali prepustenie 30 väznených novinárov.

 

Počas trojdňovej návštevy sa zišli s vysokými predstaviteľmi krajiny a hovorili s nimi aj o prípade saudskoarabského novinára Džamala Chášukdžího, ktorý bol vlani zavraždený na saudskoarabskom konzuláte v Istanbule. Existuje podozrenie, že k vražde otvoreného kritika Rijádu Chášukdžího dal príkaz korunný princ Muhammad bin Salmán, čo Saudská Arábia popiera.

Reportéri bez hraníc uviedli, že o svojej aprílovej ceste do Saudskej Arábie doteraz neinformovali, pretože dúfali, že by tamojšie úrady mohli udeliť zadržiavaným novinárom milosť v priebehu moslimského pôstneho mesiaca ramadánu, ktorý skončil pred niekoľkými týždňami. Návštevu Saudskej Arábie označili za bezprecedentnú.

Tlačové oddelenie saudskoarabskej vlády na otázku ohľadom návštevy a súčasnej situácie spomínaných 30 novinárov, ktorých slobodu Reportéri bez hraníc žiadali, zatiaľ nereagovalo, napísala agentúra Reuters.

"Od 21. do 23. apríla sme sa zúčastnili niekoľkých rokovaní a mali sme možnosť stretnúť sa s vysokými činiteľmi," uviedol šéf Reportérov bez hraníc Christophe Deloire, ktorý delegáciu viedol. Podľa neho predstavitelia Reportérov bez hraníc "rokovali okrem iného dve hodiny s generálnym prokurátorom, ktorý sa doteraz nestretol so žiadnymi členmi západných mimovládnych organizácií". Zišli sa tiež s ministrom spravodlivosti či informácií.

Deloire pritom pripomenul, že Saudská Arábia sa počas uplynulého roka opäť prepadla v rebríčku krajín zostavenom podľa rešpektovania slobody slova a teraz je na 172. zo 180 hodnotených štátov. Podľa Reportérov bez hraníc musí Rijád zadržiavaných novinárov prepustiť, ak si chce udržať predsedníctvo G20 a hostiť v budúcom roku jej summit.

"Pri každej zo schôdzok sme mali možnosť hovoriť o vražde Chášukdžího a o situácii novinárov," vyhlásil Deloire. "Mali sme tiež príležitosť vysvetliť, prečo odsudzujeme situáciu ohľadom slobody prejavu v Saudskej Arábii," dodal.