Print this page

Politik odmietol vziať na volebnú cestu novinárku bez mužského sprievodu Foto: FB R. Foster

Republikánsky kandidát na guvernéra Mississippi Robert Foster odmietol vziať na predvolebnú cestu novinárku, ak nepríde v sprievode kolegov.

 

Rozhodnutie zdôvodnil svojou vierou a snahou nerozpútať špekulácie o svojom manželstve. Novinárka Larrison Campbellová (40) uviedla, že požiadala o možnosť sledovať Fostera (36) pri jeho 15-hodinovej ceste v rámci volebnej kampane; ale bola odmietnutá, pretože je žena.

Foster v rozhovore na CNN rozhodnutie zdôvodnil náboženským presvedčením. Povedal, že manželke s odkazom na tradície sľúbil, že nebude nikdy sám s človekom opačného pohlavia. "Je to moja dodávka a v mojej dodávke platia moje pravidlá," ohradil sa politik.

Foster následne citoval kazateľa Billyho Grahama, ktorý vyhlásil, že nebude tráviť čas osamote s žiadnou ženou, pokiaľ nie je jeho manželka. Spomenul tiež výrok amerického viceprezidenta Mikea Pence, ktorý povedal, že nie je sám s inou ženou ako so svojou manželkou. Foster dodal, že ľudia si často vytvárajú domnienky a že im nechce dať dôvod, aby si o ňom mysleli, že robí niečo, čo nemá.

Od začiatku hnutia #MeToo sa "muži neustále stávajú terčom útokov," povedal Foster. "Nedopustím, aby som sa ocitol v situácii, keď by ma mohla nejaká žena obviniť," doplnil. Preto chcel, aby sa s novinárkou cesty zúčastnil mužský sprievod.

Na otázku, či by rozhovor počas 15-hodinovej cesty poskytol mužovi, Foster odpovedal, že áno. Zdôraznil, že si za svojím výrokom stojí.

Campbellová, ktorá s Fosterom niekoľkokrát v minulosti urobila rozhovor, jeho rozhodnutie označila za sexistické. Doplnila, že ak v jeho dodávke platia jeho pravidlá, ako hovorí, mal mužský sprievod zaistiť. Foster uviedol, že jeho volebný tím je na takúto asistenciu príliš malý.

"Vlastne tu hovoríte, že žena je v prvom rade sexuálny objekt a až na druhom mieste reportérka," kritizovala Campbellová Fostera vo štvrtkovom rozhovore na CNN.

Spýtala sa ho potom, ako voličom zaručí, že by bol dobrý guvernér, ak nie je schopný byť osamote v miestnosti so ženou. Doplnila, že súčasná kancelária guvernéra má mnoho pracovníčok. Foster povedal, že by nechával dvere otvorené alebo by niekto bol vo vedľajšej miestnosti. 15-hodinová cesta v dodávke je podľa neho niečo celkom iné.