Print this page

Trump k streľbe v USA: Zaujaté spravodajstvo pomohlo k rastu zla v spoločnosti Foto: FB D. Trump

Spravodajstvo médií by malo byť vyvážené a nezaujaté, pretože falošné správy prispeli k nárastu hnevu v americkej spoločnosti v predchádzajúcich rokoch, napísal dnes na twitteri americký prezident Donald Trump.

 

Po víkendových streľbách v USA, pri ktorých dvaja muži na dvoch miestach zabili 29 ľudí, Trumpa niektorí americkí politici prostredníctvom médií kritizovali, že svojimi výrokmi a protiimigračnou politikou podnecuje nárast xenofóbie v spoločnosti, niektorí ho označili za rasistu.

"Médiá majú veľkú zodpovednosť za život a bezpečnosť v našej krajine. Fake news výrazne prispeli k zlobe a hnevu, ktoré sa rozmohli v posledných rokoch. Spravodajstvo musí začať byť čestné, vyvážené a nezaujaté, inak sa tieto hrozné problémy ešte zhoršia!" napísal dnes Trump na twitteri.

Motívy strelcov z dvoch víkendových útokov nie sú zatiaľ jasné. U jedného z nich, ktorý je vo väzbe a ktorý zabil v El Pase na mexickej hranici 20 ľudí, vrátane siedmich Mexičanov, ale majú vyšetrovatelia podozrenie, že ho k činu viedol rasizmus a nenávisť k prisťahovalcom. Prokuratúra už v nedeľu oznámila, že zvažuje obvinenie zo zločinu z nenávisti a že prípad hodnotí ako vnútroštátny terorizmus.

Trump médiá kritizuje, opakovane sa pritom zameriava napríklad na spravodajské televízie CNN, NBC a ABC či denníky The New York Times a The Washington Post. Často tiež používa termíny lživé médiá alebo lživé spravodajstvo. Novinárov kritizovaných médií už niekoľkokrát označil za nepriateľov ľudu.